Kraj drame u opštini Tuzi: Građani se povukli, Krivokapić se oglasio

Policija je jutros došla u Tuzi kako bi zatvorila ugostiteljske objekte koji su otvoreni po odluci predsednika opštine Nika Đeljošaja, uprkos merama nadležnih organa

  • 11
Tuzi blokada

Youtube/Printscreen/Albert Camaj

Satima je danas bilo napeto u opštini Tuzi u Crnoj Gori, gde je policija jutros došla da bi zatvorila ugostiteljske objekte koji su otvoreni uprkos epidemiološkim merama koje je donelo Ministarstvo zdravlja. Građani su bili blokirali put, nakon čega je Vlada objavila da je spremna da razgovara sa predsednikom te opštine Nikom Đeljošajem.

Dolazak predstavnika Vlade bio je najavljen za oko 14 časova, međutim, Đeljošaj je nešto pre ugovorenog satanka saopštio ga je "Krivokapić obavestio da ipak neće doći".

U međuvremenu se oglasio premijer Crne Gore i rekao da "ono što se dešava danas u Tuzima ne služi na čast nikome".

- Nove epidemiološke mere imaju za cilj da zaštite građane Tuzi jer pokazujemo da nam je zdravlje građana iznad svega - rekao je Krivokapić, preneli su crnogorski mediji.

- Ova Vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju, jer niko ne može biti jači od države - poručio je Krivokapić.

Zdravković je rekao da neće dolaziti u Tuzi jer je "reč o običnoj političkoj predstavi".

Nakon toga je stigla vest da su se građani razišli pošto je Ðeljošaj saopštio da je dobio informaciju da će odluka o obaveznom zatvaranju ugostiteljskih objekata u toj opštini biti promenjena, a povukla se i policija.

Kako je sve počelo

 

Građani podgoričke opštine Tuzi, u kojoj žive većinski Albanci, predvođeni predsednikom Ðeljošajem blokirali su jutros put iz protesta zbog epidemiološke mere zatvaranja ugostiteljskih objekata u toj i još nekoliko crnogorskih opština, koja je na snagu stupila jutros. Tada su poručili da se neće pomeriti dok ne dođu premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Đeljošaj je rekao da smatra da je takva mera za Tuzi "doneta iz političkih razloga i revanšizma vlade nakon sto su na centralom trgu nedavno bile istaknute zastave tzv. Kosova i Albanije".

- Moraju da pričaju sa nama, da vidimo zašto nas diskriminišu i šta im smeta ovde. Ne može na silu da se nametne ništa - kazao je Ðeljošaj u telefonskom uključenju za podgoričke TV Vijesti.

Ubrzo je stigla potvrda iz Vlade da će predstavnici doći u opštinu na razgovor. Dolazak premijera Zdravka Krivokapića, potpredsednika vlade Dritana Abazovića i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović bio je najavljen za 14 sati, nakon sednice vlade.

Međutim, nešto pre 14 časova oglasio se Đeljošaj i rekao da ga je Krivokapić ponovo zvao, ali ovog puta da mu saopšti da neće doći.

 

Potom se oglasio i premijer Crne Gore, koji je rekao da je odlučio da ne dolazi "ne zbog toga što ne poštuje građane, već što je reč o običnoj političkoj predstavi".

- Ova vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju jer niko ne može biti jači od države - kazao je Krivokapić.

Inače, kada je policija prethodno došla u Tuzi da bi zatvorila ugostiteljske objekte koji su jutros otvoreni uprkos merama koje je donelo Ministarstvo zdravlja, Ðeljošaj je rekao policajcima da traži od njih da obaveste tužilaštvo da će, "ako se ovo nastavi", pozvati građane Tuzi da pruže otpor.

- Ova odluka je lična, kao osveta za postavljanje kosovske zastave. Nijedna opština iz prve grupe nije zatvorena, jedino smo mi izdvojeni iz prve grupe. Neprijatelji su oni koji se svete, a to su premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik Dritan Abazović. Krivokapić se sveti jer sam ga prozvao jer nije čestitao Dan državnosti Kosova - rekao je Ðeljošaj.

Saobraćaj iz pravca Podgorice ka Tuzima je bila obustavila policija, a kamionima i šleperima u tranzitu ka Albaniji, policija je zabranila put i naredila da se parkiraju pored magistrale.

U međuvremenu, u znak podrške građanima najmlađe podgoričke opštine Tuzi i predsedniku Ðeljošaju pridružila se delegacija iz Ulcinja i predsednik Albanskog saveta u Crnoj Gori, a najavljen je dolazak drugih lidera albanskih partija.

Delegaciju Ulcinja predvodi predsednik lokalnog parlamenta Iljir Čapuni, koji je za podgoričke Vijesti rekao da građani Tuzi i Malesije ne smeju da budu diskrimisani.

- Donete su epidemiološke mere bez konsultacija građana i rukovodstva Opštine Tuzi iako su u zelenoj zoni kada se radi o epidemiološkom statusu, i iako su građani Tuzi pokazali izrazitu zrelost u poštovanju mera - kazao je Čapuni.

U Tuzi je došao i predsednik Albanskog saveta u Crnoj Gori Faik Nika, a dolazak su najavili i lideri albanskih partija Genci Nimanbergu i Nazif Cungu.

Opoziciona SD bivšeg predsednika parlamenta Ivana Brajovića je podržala predsednika Opštine Tuzi Nika Ðeljošaja.

Inače, Ðeljošaj je još sinoć na svom Fejsbuk profilu poručio da epidemiološka mera u toj opštini neće biti ispoštovana.

Najavio je da će svi ugostiteljski objekti, uprkos zabrani, raditi po utvrđenom radnom vremenu.

- Svim našim prijateljima ugodna kafa, a neprijatelji ako nas budu ometali, imaćemo iznenađenje i za njih - poručio je Ðeljošaj nakon sastanka sa ugostiteljima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Ruma

    25. februar 2021 | 14:03

    Sve Milovi glasaci, hajde Milo sve pozovi da ih prekrstis sa svojim raspopom Milasem mozda se smire.

  • Mihajlo

    25. februar 2021 | 13:38

    Zašto bih Krivokapić čestitao dan državnosti kad je njegov stav po pitanju Kosova poznat a to je da je Kosovo Srbija.

  • ANTIROM

    25. februar 2021 | 13:24

    KO SA DJAVOLOM TIKVE SADI O GLAVU MU SE LUPAJU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA