≫ 

Ko je bio Milan Bandić? Pratile ga brojne afere, dve dobile sudski epilog

Protiv njega je bilo podneto više od 250 krivičnih prijava

  • 1
Milan Bandić Foto: Tnjug/AP/Darko Bandić

Preminuli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je opterećen mnogim aferama, od kojih su samo dve dobile sudski epilog, iako je protiv njega bilo podneto više od 250 krivičnih prijava.

Bandić je u oktobru 2014, zajedno s nekolicinom najbližih saradnika, uhapšen zbog sumnji za niz krivičnih dela na štetu grada na čijem čelu se nalazio, od nezakonitog izvlačenja sredstava i zapošljavanja, zbrinjavanja otpada, korišćenja službenih automobila u privatne svrhe te krivotvorenja isprava u slučaju koji je kasnije postao poznat kao afera Agram.

Nakon jednomesečnog pritvora, pušten je uz kauciju od 15 miliona kuna, prenela je Hina.

Nije smeo da dolazi na posao, potpisuje akte niti da komunicira s gradskim zvaničnicima.

U pritvor je vraćen zbog uticaja na svedoke pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda.

Visoki upravni sud ukinuo je u februaru odluku Povereništva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj Milan Bandić nije časno i nezavisno obavljao dužnost jer je od advokatskog društva "Hanžeković i partneri" dobio 15 miliona kuna kao garanciju za izlazak iz istražnog zatvora, ali i primao donacije građana i nakon predsedničkih izbora 2009.

Sedam tačaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada u aferi Agram, Županijski sud je potvrdio u martu 2018, dok su tri tačke vezane za zbrinjavanje otpada tada vraćene tužilaštvu na doradu, te su potvrđene krajem oktobra 2019. godine.

Milan Bandić Foto: Tnjug/AP/Darko Bandić

Suđenje u aferi Agram je još u toku, a na poslednjoj javnoj raspravi, održanoj u sredu svedočila je veštakinja za zbrinjavanje otpada koja je istakla da su uslovi navedeni u nejavnom pozivu prilagođavani mogućnostima i dozvolama koje su imale kompanije iz CIOS grupe, Bandićevog suoptuženika Petra Pripuza.

Bandiću se na zagrebačkom Županijskom sudu sudilo i u aferi Štandovi u kojoj su ga teretili za izvlačenje koristi za sebe u udruženju "U ime porodice".

U tom postupku je u oktobru 2018, zajedno sa suoptuženima načelnikom Gradske kancelarije za obrazovanje i sport Ivicom Lovrićem i upravnicom Pijaca Zagreb Zdenkom Palac nepravosnažno oslobođen optužbi, no ta presuda još uvek nije postala pravosnažna jer Vrhovni sud još nije raspravljao o žalbama.

Bandić se na sudovima pojavljivao i kao svedok u nekoliko sudskih postupaka protiv njegovih najbližih saradnika u aferama Bundekfest, Čistoća, Krašograd, GUP, Nadstrešnice, Prljavi policajci, Pročistač, Suvi led, Struja, Vrtići, Cibona, te izvlačenje novca iz zagrebačkog Adventa.

U većina tih afera sudilo se zbog navodnih nezakonitosti s gradskim novcem ili nekretninama, a suđenja su još uvek u toku ili se očekuje pravosnažna odluka Vrhovnog suda.

Video: Ispred Bandićeve stranke upaljene sveće, građani se upisuju u knjigu žalosti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lora

    28. februar 2021 | 14:43

    Pa i nasa vlast i ministri optereceni, mnogim aferama, pa sta?! Mi smo bolji, imami vise afera od njih. A drugo, najvecu plantazu marihuane, imamo u Evropi. E ne moze oni, da budu bolji od nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA