Patrijarh nije posetio Spomen područje Jasenovac: Episkop Jovan otkrio zašto

"Dva krila identiteta srpskog naroda, jedan je kosovski, a drugi jasenovački, to je ono što određuje naš narod i našu Crkvu i to je ono što patrijarh Porfirije prepoznaje"

  • 1
JASENOVAC LITURGIJA

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Novi patrijarh srpski Porfirije dolaskom u manastir Jasenovac poručuje srpskom narodu gde je njegov identitet, rekao je danas pakračko-slavonski episkop Jovan uoči poseta novog čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC). 

- Dva krila identiteta srpskog naroda, jedan je kosovski, a drugi jasenovački, to je ono što određuje naš narod i našu Crkvu i to je ono što patrijarh Porfirije prepoznaje, on dolazi i poručuje celom našem narodu gde je naš identitet - rekao je episkop Jovan pred jasenovačkim manastirom.

Danas su u manastiru bili i srpski član Predsedništva BiH Milorada Dodikai gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, piše "Index.hr".

Tokom dana okupilo se i oko stotinu vernika koji su stigli iz drugih delova Hrvatske i Republike Srpske, većina njih bez maski koje bi ih štitile od korona virusa koji je odneo život prethodnog patrijarha SPC Ireneja.

Episkop Jovan rekao je kako je dolazak Porfirija "svetski događaj" koji je značajan za sve žitelje Jasenovca i "nije slučajan".

Bivši mitropolit zagrebačko-ljubljanski, koji je za novog čelnika SPC imenovan sredinom ovog meseca, u Jasenovac stiže nakon poseta potresom pogođenoj Baniji.

Nismo paralelna institucija

 

Porfirije danas nije posetio i Spomen područje Jasenovac, lokaciju nekadašnjeg ustaškog logora. 

- On je patrijarh, na čelu Crkve, a ovo je mesto Crkve. Zašto bi jasenovačkom Cvetu dali jednu svešteničku dimenziju koju on nema, bilo bi to mešanje. Ovo je njegov dolazak da se objavi Crkvi, biće prilike da ode u Jasenovac - rekao je Jovan.

On je dodao da je "jako važno razumeti da manastir nije  nikakva paralelna institucija Spomen područja".

- Mi ovde ne stvaramo paralelni muzej i paralelno Spomen područje. Ono je komplementarno s našim manastirom. Jako je važno da svako radi svoj zadatak - dodao je episkop pakračko-slavonski.

I Maček je bio zatvoren u Jasenovcu

 

Srpska pravoslavna crkva je uz vlasti Republike Srpske i Republike Srbije obnovila hram u obližnjoj Mlaki, mestu stradanja dece s Kozare.

Najavljena je i obnova nekadašnje ustaške komande.

- Tamo će biti čitav kompleks posvećen kozaračkoj deci, ali i kompleks koji će služiti za umetnička dela nadahnuta Jasenovcem - rekao je Jovan pa ponovio reči bivšeg patrijarha SPC Germana da se "opraštati mora, ali ne zaboravljati".

- To ne isključuje sve druge žrtve. To bi bila duga priča, a znam da nemate toliko vremena. I Vladko Maček je ovde bio zatvoren, Jasenovac je jako široka tema koja se ne može tek tako definisati i objasniti - zaključio je Jovan, referirajući se na istorijskog čelnika Hrvatske seljačke stranke.

Manastir Jasenovac proglasio je prethodni slavonski episkop Sava 2000. godine na mestu jasenovačke pravoslavne crkve, a danas je to ženski manastir s osam redovnica.

- Pravoslavna crkva na toj lokaciji izgrađena je 1775. godine, a srušena 1941. kao "prva žrtva jasenovačka" jer se od njenih cigli gradio jasenovački logor - rekla je jedna od njih.

Crkva je obnavljana od 1973. do 1984. godine, a danas je posećuje tek "nekoliko starica".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA