≫ 

Marovićeva dedovina četvrti put na doboš: Prodaja zakazana za 11. mart

Sledi novi pokušaj održavanja prvog ročišta za prodaju imovine nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a, koji je priznao da je oštetio Budvu za više desetina miliona evra

  • 2
Svetozar Marović Foto: Profimedia/AFP

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić zakazala je za 11. mart prodaju dela dedovine Svetozara Marovića, kojom bi Opštini Budva mogla da naplati najmanje 142 hiljade evra i time namiri deo od 868 hiljada evra preostalog duga, pišu Vijesti.

Tom listu je u Opštini Budva potvrđeno da sledi četvrti pokušaj u proteklih pola godine da se održi prvo ročište za prodaju imovine nekadašnjegeg visokog funkcionera DPS-a, koji je priznao da je oštetio Budvu za više desetina miliona evra.

Pavličić je sredinom decembra odložila ročište do daljnjeg, kako je u rešenju navela, do donošenja odluke Osnovnog suda u Podgorici po prigovoru “trećih lica za proglašenje izvršenje na nepokretnostima nedopuštenim“.

U međuvremenu, pravni zastupnici Marovića tražili su njeno izuzeće, što je odbijeno, potvrđeno je “Vijestima”, pa je ročište za prodaju imovine zakazano za 11. mart.

Marović je bio dužan da do 10. oktobra 2017. godine nadoknadi štetu od 1.096.481 evro. Na to je obavezan presudom podgoričkog Višeg suda, nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim tužilaštvom.

Na ročištu će za 73.819,20 evra na prodaju biti ponuđeno 1.013 kvadrata zemlje na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik. Na prodaju je i druga parcela od 589 kvadrata za 40.994 evra, a Marović je vlasnik polovine.

Na dobošu su i tri parcele, šuma u Krimovici, od 1.274, 615 i 2.190 kvadrata za 15.852,27 evra, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Za 11.966 evra prodaje se i imovina u Krimovici, lokalitet Dubraljevina, gde je Marović upisan kao vlasnik osmine livade od 1.311 kvadrata, vikendice od 51 kvadrata, pašnjaka od 249, 182 i 250 kvadrata, šume od 3.115 kvadrata, tri vikendice od 68, 89 i 107 kvadrata i šume od 250 kvadrata.

Opština Budva u februru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 evra, kojim je nadoknađen deo novčane kazne njegovog oca.

Miloš, koji je od 17. septembra slobodan čovek i za njim je povučena poternica nakon što mu je zastarela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu. Podsetimo, Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sledeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga, otišao je u Beograd. Vlada je krajem prošle godine obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji. Na vanrednoj konferenciji za novinare potpredsednik Vlade Dritan Abazović tada je ocenio da je neopravdano i krajnje kompromitujuće da Marović, "koji je priznao da je bio na čelu kriminalne grupe, slobodno šeta drugom državom, a da se njegov sin bavi biznisom".

Carević da preuzme ako nema zainteresovanih

Skupština opštine Budva je u novembru prošle godine dala ovlašćenje gradonačelniku Marku Careviću da Opština, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine Marovića, preuzme nekretnine po upola manjoj ceni.

Slično je Skupština opštine uradila i pre dve godine u slučaju Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada evra, što je bila upola manja cena.

Kako je na sednici pojašnjeno, ovlašćenje predsedniku se daje jer ukoliko ne bi bilo zainteresovanih na drugom ročištu za kupovinu, onda bi na trećem tom imovinom koja je procenjena na 142 hiljade evra, Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Video: Brnabić: Odluku o izručenju Svetozara Marovića Crnoj Gori doneće pravosudni organi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA