≫ 

U Hrvatskoj otkriven "njujorški soj": Preminula osoba stara 40 godina, ranije bila zdrava

Za 24 sata u Hrvatskoj je registrovan 91 novih slučaj

  • 10
Miroslav Capak, Krizni štab, Hrvatska

Printscreen HRT

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeležen 91 novi slučaj zaraze korona virusom, a život je izgubilo 11 osoba, saopštili su nadležni.

Na respiratoru je 64 ljudi, devet više u odnosu na prethodni dan.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba saopšteno je da je u Hrvatskoj registrovan "njujorški soj" korona virusa, te da je preminula osoba stara 40 godina, koja ranije nije imala zdravstvenih problema.

- Najmlađa preminula osoba je u dobi od 40 godina, ta osoba je bila bez komorbiditeta. Prosek preminulih je 73 godine. U samoizolaciji je 14.074 osobe. Sa 27. februarom utrošeno je 213.068 doza vakcine. Vakcinisano je 153.085 osoba.  S dve doze je cepljeno je 59.983, s jednom dozom 93.102 osobe  - rekla je Vera Katalinić-Janković.

Nadležni su saopštili da se za sada malo zna o novom soju koji je registrovan.

- Malo znamo o njujorškom soju. Prve vesti su se počeli da se pojavljuju krajem prošle nedelje. Ono što do sada znamo da je to jedna od novih varijanti virusa koja se širi brže kao i ostale varijante. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke republike i Zanzibara podležu istim merama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila. Što se tiče ostalih afričkih zemalja, vrede ista pravila, one su za nas treće zemlje i moraju imati 48-satni negativan PCR - rekao je član Kriznog štaba Krunoslav Capak.

Capak je rekao da su ranije imali osam potvrđenih slučajeva britanskog soja.

- To nam je potvrdila španska laboratorija.. Tri britanska soja su potvrđena u Infektivnoj klinici, od 300 uzoraka koja smo poslali imamo 60 pozitivnih, dva iz Njujorka, tri potvrđena južnoafrička. Te tri osobe su bile u Zanzibaru - rekao je Capak.

Video: Da li je u Srbiji još neko zaražen novim sojem korona virusa?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    1. mart 2021 | 12:49

    Njujorski soj je jaci od juznoafrickog koji je jaci od juznoamerickog, a juznoamericki je jaci od britanskog koji je jaci od onog bergamskog.Bergamski je jaci od vuhanskog.

  • H

    1. mart 2021 | 12:16

    🤣🤣🤣🤣🤣

  • Nexxx

    1. mart 2021 | 12:02

    Ma kako da ne. Samo 91 a kod nas 3000. Veze sa vezom nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA