Crna Gora strahuje od nove epidemije: Stručnjaci zabrinuti, kažu slučajnost je što već nije počela

Stručnjaci smatraju da je epidemija morbila u Crnoj Gori realna jer je mnogo nevakcinisane dece

  • 0
korona virus, koronavirus, spasavanje, bolnica, lekari Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Epidemija morbila u Crnoj Gori je realna, kazao je pedijatar Nebojša Kavarić i to obrazlaže podatkom da je trenutno 90 dece 2019. godište nevakcinisano, prenosi RTCG.

Epidemiolog Senad Begić je pre 4 godine rekao da je Crna Gora na pragu epidemije malih boginja jer je broj dece vakcinisane MMR vakcinom i tada bio mali.

- U Crnoj Gori imamo oko 7.000 novorođenih godišnje. Na području Podgorice obuhvat za MMR vakcine za godište 2014. je 90 odsto, 2015. 88 odsto, 2016. 77 odsto, 2017. 61 odsto, 2018. 36 odsto, 2019. bio je u oktobru 8 odsto sada se povećao na 11,5 - rekao je Kavarić i dodao da praktično 90 odsto dečije populacije godišta 2019. trenutno je nevakcinisano.

- Dovoljno je da jedno dete dođe u fazu kada je zarazno, 4 dana pre pojave morbila i 4 dana nakon ozdravljenja da prenese i imaćemo epidmiju morbila - istakao je Kavarić gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

O tome treba, dodaje, treba razmišljati sada, kada nemamo epidemiju. Da ne bi došli u situaciju epidemije, dodaje, treba da bude vakcinisano 95 odsto dece.

- To što već nemamo epidemiju je slučajnost. Još uvek imamo tragove kolektivnog imuniteta od prethodnih generacija ali najranjivije su generacije koje nisu vakcinisane - kazao je Kavarić.

Video: Dr Udovičić poruka Kriznom štabu: Ne gasi se požar crevom za baštu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA