Darko Elez izručen vlastima u BiH: U helikopteru imao medicinsku pratnju

Srbija izručila Darka Eleza BiH, stotine policajaca ga sačekalo na aerodromu

  • 32
Darko Elez Foto: D. S./Klix.ba

Darko Elez,  stigao je na aerodrom u Sarajevu i izručen je tamošnjim vlastima iz Srbije, javlja ATV.

Kako tvrdi ovaj portal, njegov dolazak prolongiran je zbog toga što mu je pozlilo, ali u helikopteru je imao medicinsku pratnju.

Na aerodromu je uhapšen i prebačen u Sud BiH gde će biti zadržan 24 sata, ističe portal "Klix.ba".

Prema pisanju tamošnjih medija, on je navodno prihvatio poligraf u Srbiji, a rezultati će biti otkriveni naknadno, javlja Avaz.

Odluku o izručenju donelo je Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu i potvrdio ministar pravde Srbije.

Kako javlja Avaz, na aerodromu u Sarajevu ranije je raspoređeno nekoliko stotina policajca koji su sačekali da stigne helikopter sa Elezom.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu gde živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Mediji ga u Srbiji pominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Podsećanja radi, BIH tražila je izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog dela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšnenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočcnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštecenih osoba sa podrucja Istocnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju u koje je Tanjug imao uvid.

Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima - vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika nocnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istocnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ističe da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih dela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhapšen u Beogradu po poternici Interpola Sarajevo.

Eleza tužilaštvo takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine. Izručenje po ovim optužbama srpski sudovi su odbili.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu.

On ima pasoše i Srbije i BIH.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    3. mart 2021 | 16:28

    Čuj živio i "radio" u Beogradu. Interesuje me šta je on radio? Mora da je bio kustos u muzeju, ili asistent na nekom fakultetu.

  • Гаргамел

    3. mart 2021 | 16:10

    Класичан балкански умишљени криминалац који ће већину живота провести иза браве ( периоде између робија је живео у страху скривајући се) а кад све одслужи изаћи ће и неко ће га елиминисати из освете . Интелигенција као кувани кромпир 😂

  • Glupost!!!

    3. mart 2021 | 17:01

    Mogao je jucer sa vakcinama manji trosak😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA