≫ 

Sahranjen vladika Atanasije: Na večni počinak ispratilo ga na hiljade ljudi

Povodom smrti episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog u Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost 5. i 6. marta

  • 14

Vladika Atanasije Jevtić sahranjen je u manastiru Tvrdoš.

Hiljade vernika okupilo se na služenju opela ispred Sabornog hrama u Trebinju, odakle se povorka duga pet kilometara uputila ka manastiru.

Kovčeg sa telom vladike koji je obnovio Crkvu u Hercegovini prevezen je džipom kojim su od Ostroga do Hercegovine vožene mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

U manastiru je služen drugi deo opela, a prisutni su se potom okupili oko kripte u kojoj je sahranjen vladika.

Jutarnju službu i opelo predovodio je Mitroplit dabro-bosanski Hrizostom uz sasluženje episkopa žičkog Justina, diseldorfskog i nemačkog Grigorija, budimljansko-nikšićko i administratora Mitropolije Crnogrosko-primorske Joanikija, zapadnoameričkog Maksima, niškog Arsenija, južnocentralnoameričkog Kirila, dioklijskog Metodija i zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, prenosi Srpskainfo.

Uz veliki broja vernika iz cele Hercegovine opelu i sarhani prisustvuje i predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

- Kada je došao u Hercegovinu plakao je vladika Atanasije nad razorenim domovima i razorenom zemljom, utehu u pesmi našao je na Trebišnjici u i slobodnim srpskim planinama. Od Leotara do Prenja zabrajala je pesma o krstu kojim se vodi do vaskrsenja -rekao je vladika diseldorfski Grigorije o svom učitelju vladici Atanasiju.

- Tvoje služenje u Hercegovini bilo je kao jedan dan koji uvek pulsira božjom milosti. Umesto da plačemo zbog pogibija i ranjavanja devedesetih, naša žališta se pretvaraju u kapi životne radosti. Bio si strog i neuštrašiv, imao si ogromno znanje, a uvek si bio dete džinovskog srca, koje je bilo lako prepoznati - dodao je.

Patrijarh Porfirije se oprostio od vladike Atanasije

Patrijarh Porfirije je u oproštajnom pismu, koje je na nakon opela episkopu Atanasiju ispred Sabornog hrama u Trebinju pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, istakao da je uz svete Justina i Nikolaja, vladika Atanasije "najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac".

- Braćo arhijereji, sveštenici, monasi i monahinje, vjerni narode svetosavske Hercegovine i svi vi, braćo i sestre sa raznih srpskih strana: od Kosova do Jadovna, od Soluna do Budima, gde god srpskih tića ima, pristigli u Trebinje imanastir Tvrdoš, da ispratite našeg oca i vladiku Atanasija na put iz smrti uživot. U život večni! - naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je naglasio da je nebrojeno više onih koji su u duhu sa njima i tuguju što ne mogu poslednji blagoslov da prime i poslednji celiv da daju.

On je poručio da je među njima i on, "nekada mlađani i neuki, a vladika bi rekao neznaveni student prve godine teologije".

- Ali - njegov student, čime se beskrajno ponosim, i srce mi je puno kada to izgovorim ili pomislim, a verujem i mnogima vladikama, sveštenicima, monasima, koji su bili njegovi studenti, koji su ga tih davnih godina slušali na fakultetu, na javnim predavanjima u Beogradu, a i oni koji kao mirjani služe Crkvi, a nedeljom i praznikom su hrlili u manastir Vavedenje, gde je on, zajedno sa divnim profesorima, našim ocima Amfilohijem i Irinejem služio i na zemlji nam otvarao dveri Carstva nebeskog - naveo je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, imajući uvek u srcu Hrista vaskrslog, vladika Atanasije je činio da oni sveti oci i učitelji Crkve iz apostolskog i potonjih vremena o kojima je predavao, budu nekakvi naučni ililiterarni, čak ni bogoslovski uzori, nego da budu deo njihovih života, da uz njega budu sa njima, ne samo na predavanjima, nego gotovo uvek.

Povodom smrti episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog u Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost 5. i 6. marta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludilo

    6. mart 2021 | 15:48

    Fascinantno "poštovanje mera". Posle nema leka, lekara... Kada ih bog čuva, što nam umreše Patrijarh, Amfilohije...???

  • Din

    6. mart 2021 | 14:54

    Hiljade ljudi??! A posle uvodite mere, zatvarajte sve i ne dozvoljavate ljudima da rade i zaradjuju za zivot.. 😕

  • Nerealno

    6. mart 2021 | 17:20

    Poštovanje za Atanasija bog dušu da mu prosti ali ako pravila važe za sve trebalo bi valjda i za ove ljude koji su bili na ispraćaju a koliko vidim retko ko nosi masku a niko ne reaguje a kažnjavaju se kafići gde sedi 50 ljudi nerealno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA