≫ 

"Taman odvedem dete, pa hajd' po njega": Roditelji negoduju zbog dodatnog skraćenja časova u Srpskoj

U pojedinim školama u Srpskoj časovi od danas traju samo 20 minuta

  • 3
Deca škola ranac Foto: Tanjug/AP

Korona virus promenio je način života kakav smo nekad vodili. Mnoge zemlje uvele su policijski čas, došlo je do skraćivanja radnog vremena ili potpunog obustavljanja rada kafića, restorana, prodavnica, a zbog korone je i prosvetni sektor morao da uvede brojne promene.

Međutim, kako se sa koronom borimo već više od godinu dana, građani širom sveta postaju nezadovoljni zbog propisanih mera, a pogotovo onda kada više ne mogu da usklade svoje i obaveze svoje dece.

Na društvenim mrežama sada su se pobunili roditelji iz Republike Srpske, jer su njihovoj deci dodatno skraćeni školski časovi.

Naime, Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske još u avgustu prošle godine je donelo plan organizovanja rada osnovnih i srednjih škola od 1. septembra, prema kojem časove u osnovnim školama treba organizovati u trajanju od 30 minuta. Školama koji imaju više od 1.000 učenika, data je preporuka da mogu organizovati časove i kraće od pola sata, ali nikako kraće od 20 minuta.

Nastava gotova za dva i po sata

Sada su pojedine škole odlučile da časovi traju po propisanom minimumu, te mališani pojedinih osnovnih škola na nastavu odlaze u 7 sati, a do 9.25 im je već gotov šesti čas. Druga smena počinje u 9:40, i do podneva je već kraj. Tu praksu je od danas uvela jedna osnovna škola iz Bratunca, što je izazvalo negodovanje građana.

Mnogi su se zapitali koja je svrha dodatnog skraćivanja časova. Pojedini smatraju da bi bilo bolje da se uvede obustava nastave, jer ovako deca ništa ne mogu da nauče.

- Nemaju treninge, škola samo što odu, vraćaju se... Vrtić radi, predškolsko ne može, zašto? - pitaju se roditelji.

Roditelji iz Zvornika kažu da "muku muče" još od septembra, a bilo je i onih koji su udarili na nastavnike.

- Najbolje plate da im šaljemo poštom kući, a oni privatno da rade nešto drugo - napisala je jedna korisnica Fejsbuka.

Naravno, povelo se pitanje kako da se roditelji uklope u sve ovo, jer se većina njih vratila na posao i radi puno radno vreme.

- Časovi traju 20 minuta, razred podeljen u dve grupe. A šta je sa produženim boravkom?! Sastavili decu iz svih razreda... Gde je tu logika? Ovo je više prešlo sve granice! Roditelj tek što odvede dete, ajde po njega. Sta sa roditeljima koji rade? Pita li iko da li ti roditelji mogu da se uklope u ove njihove "stalne promene"? - napisala je jedna žena iz Bratunca.

- Šta će da im prenesu znanja za 20 minuta i na osnovu toga da decu ocenjuju. Fol skraćivanje časa će umanjiti zarazu - ređali su se komentari.

I dok roditelji negoduju na društvenim mrežama, nadležni poručuju da školski časovi neće biti produženi u skorije vreme.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, u skorije vreme neće doći do objedinjavanja odeljenja, odnosno produženja trajanja časova.

Trivićeva je navela i da je potpuno neizvesno organizovanje đačkih ekskurzija i da to zavisi od preporuka Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, odnosno od epidemiološke situacije.

Inače, prema preporuci Ministarstva od prošle godine, u srednjim školama bi trebalo organizovati časova u trajanju od 20 minuta, s tim da svako odeljenje koje ima više od 15 đaka treba da bude podeljeno u dve grupe.

Video: Kon: Školski sistem funkcioniše

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    9. mart 2021 | 13:32

    I meni se smučilo,u roku od dva sata odvedi dete u skolu pa ga vracaj...a sve to treba organizovati.Sta da rade roditelji koji rade i koji nemaju pomoc baka i deka.

  • Sale

    9. mart 2021 | 23:06

    Samo onlajn nastava. Inace, uvescu skolske uniforme (kosulje, pantalone, suknje, kravate) da se zna ko ide u skolu.

  • Ja

    9. mart 2021 | 16:42

    Sta sada lupetae.Od pocetka godine djeci nastava traje po 20 minuta.Nista novo ovo nije.A da je Boze pomozi djeca bi presla na online nastavu.Situacija nije nimalo bezazlena.Svima je samo prioritet da im djeca ne smetaju a niko ne razmislja o posljedicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA