Zagreb uputio protestnu notu Srbiji zbog "zastrašivanja predstavnika hrvatske manjine"

MVEP je zatražilo informaciju od srpskog ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti bezbednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini

  • 30
Hrvatska srbija, zastava, pregovori

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) danas je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun ppredstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

Posle javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, "predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama", saopštilo je MVEP, a prenosi Hina.

Te pretnje su, navodi se u saopštenju, "prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju", prenosi Tanjug.

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti bezbednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu i-mejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih "pobiti automatom", a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov.

Video: Huligani napali srpsku decu ispred škole u Vukovaru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrac

    11. mart 2021 | 22:15

    Proterase 200.000 srba iz HR, pobise par hiljada i sad neki srbin kad se vrati na ognjiste i HR biva uhapsen za neke ratne zlocine i tad nastaje agonija, kakvi su licemeri ti hrvati, u Srbiji ni jednoj manjini nista ne fali.

  • Sibin

    11. mart 2021 | 22:06

    Hrvatima u Srbiji ne fali bas nista, nismo mi kao vi, mi smo bre stari narod a ne kvazi nacija!!!

  • посматрач

    11. mart 2021 | 22:38

    Ништа ново,већ виђено,напад најбоља одбрана ,лукаве лисице.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA