Kupila ormar i našla staro pismo koje je nepoznati otac pisao sinu: "Htela bih da nađem Zorana"

- Mogu samo reći da je iz pisma očigledno da se ta porodica na neki način raspala i otac se u njemu jako emotivno obraća svom sinu - kazala je vlasnica ormara

  • 7
pismo, pero Ilustracija, Foto: Bru-nO/Pixabay

Gospođa iz Solina kupila je pre 15-ak godina stari ormar koji je planirala da restaurira. Godine su prolazile i ormar je, zajedno sa svojim tajnama čekao na obnovu.

I tako je komad nameštaja nedavno "došao na red", i čim je gospođa otvorila sve njegove fioke, naišla je i na njegove tajne iz prošlosti.

Naime, vlasnica je ispod jedne fioke pronašla dobro skriveno pismo.

Prema njenoj proceni, pismo je napisano 70-ih ili 80-ih godina prošlog veka. Naime, stranice na kojima je pisano izgledaju kao da su iscepane iz velike sveske A4 formata. kakve su verovatno bile retkost u to vreme, tvrdi portal "24sata".

Pročitala je pismo i bila duboko dirnuta.

- Radi se o pismu koji je otac uputio sinu koji se zove Zoran. Pismo je jako emotivno i ne želim da otkrijem detalje, jer smatram da se radi o duboko intimnoj ispovesti oca svome sinu, ali bih želela da se taj Zoran, ako se prepozna, javi i da dobije pismo svoga oca. Mogu samo reći da je iz pisma očigledno da se ta porodica na neki način raspala i otac se u njemu jako emotivno obraća svom sinu Zoranu. Ne znam da li je to pismo ikada bilo poslato i da li ga je njegov sin ikada video, ali stvarno bih želela da ga dobije - kazala je ta žena za hrvatski portal.

U pismu se ne navodi ime Zoranovog oca, a nema ni drugih detalja po kojima bi moglo da se zaključi gde je pisano, gde je porodica živela, zašto je razdvojena i slično.

Ipak, pismo je samo deo tajni starog ormara. Za razliku od pisma koje je bilo dobro skriveno, u drugoj fioci su bile razbacane fotografije iz davne prošlosti, a deluje da je reč o slikama iz 40-ih godina prošlog veka.

Na jednoj od njih je portret plavokose devojke, a na poleđini piše "Zaninović". Da li se devojka prezivala Zaninović, ili je fotografija bila namenjena nekome toga prezimena ostaje tajna, jer su se fotografije u to doba darivale kao pokloni. Na istoj fotografiji je i pečat neke gimnazije, a može se videti nažalost samo deo naziva škole, i to delom na latinici, a delom na ćirilici.

Fotografija je mogla da nastane bilo gde, jer su u školstvu u Kraljevini Jugoslaviji bila u upotrebi oba pisma.

Na jednoj fotografiji je i devojka naslonjena na ogradi, a na poleđini piše "Svojoj dragoj Ljerki za uspomenu od Vjere", sa dodatkom "Split, 6 I 36", a na drugoj je nekoliko devojaka i mladića, na vratima iznad njih natpis je, verovatno naziv konobe, "3 palme".

Na preostale dve fotografije su momak i devojka, a onda se nalazi ispod nekakve tvrđave ili brane, prenosi portal.

- Volela bih da se javi osoba koja prepozna nekoga svoga na ovim fotografijama, ili ako pretpostavlja kome bi mogle da pripadaju. A najviše bih volela da se javi Zoran i da dobije pismo od oca koje verovatno nikad nije pročitao - zaključila je vlasnica ormara.

Video: Čula je buku u podrumu, a zatim u ormariću zatekla neočekivanog gosta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasa

    22. mart 2021 | 19:17

    Ali totalno suvišni komentar o papiru A4 koji je bio retkost '80 godina. Pa na cemu sam ja pisao u to vreme,gde sam resavao zadatke,na oesku crtao? Ne samo ja nego svi koji su rodjeni pre osamdesetih. Kakve budalastine

  • SS

    22. mart 2021 | 19:55

    A kako da se prepozna??? Nema slika,ne znamo sta pise u pismu... :) ... Ko koga ovde .......... ? :)

  • Ali

    22. mart 2021 | 18:36

    Gde su fotografije da ih bar vidimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA