≫ 

Slovenija zbog korone razmišlja o zatvaranju: Uvodi promene i na granici

Na intenzivnim odeljenjima primećen je i porast broja mlađih pacijenata

  • 0
Korona virus, koronavirus, Slovenija Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

U poslednje dve nedelje u Sloveniji raste broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata zaraženih korona virusom pa vlada razmišlja o novom zatvaranju od početka aprila, potvrđeno je na vladinoj konferenciji za novinare.

Kako se navodi, u prethodnom danu potvrđena su 1.164 nova slučaja koronavirusa.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija "u velikoj meri zakoračila" u treći talas epidemije koronavirusa, uglavnom zbog "znatno većeg" širenja britanskog soja virusa, tako da u poslednje dve nedelje broj potvrđenih zaraza raste za 25 slučajeva dnevno.

Na intenzivnim odeljenjima primećen je i porast broja mlađih pacijenata, a sve je veća zastupljenost britanskog soja korona virusa, upozorio je Poklukar, a javlja Hina.

Promene i na granici

On je potvrdio da je vlada na sednici donela odluku po kojoj će od danas u zemlju moći da uđu samo oni sa negativnim PCR testom, a ne s brzim testom kao do sada sada. Izuzeci su osobe koje preko granice obrađuju svoju zemlju, uz uslov da se vrate u roku od 10 sati. Negativni PCR test biće i uslov za izlazak iz karantina, a ne samo broj dana kao do sada.

Poklukar je kazao da je vladin stručni tim za kovid zbog širenja virusa i jačanja epidemije predložio "zatvaranje delova društvenog života", dodavši da odluka na kraju mora da bude "politička". Mediji navode da su epidemiolozi vladi predložili novo zatvaranje u trajanju od dve nedelje, prenosi "Index".

Vlada je, kako navodi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije predložila predsjdniku države Borutu Pahoru da što pre sazove "politički vrh", zajednički sastanak predsednika svih političkih stranaka, vlade i epidemiologa, kako bi se o tome raspravilo i donela odluka.

Video: Policija vodenim topovima na demonstrante u Ljubljani: Usledio razlaz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA