U crnogorske škole će biti vraćeni Desanka, Njegoš, Meša: "I pored smart telefona čitaće se Ćopić"

Odgovarajući na pitanje poslanika, ministarka prosvete Vesna Bratić je navela da uklonjeni autori spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti i dodala da u Ministarstvu nameravaju da menjaju nastavni program

  • 2
Vesna Bratić Vesna Bratić, Printskrin: Youtube/A1TV Montenegro

Ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić rekla je da resorno ministarstvo planira da menja nastavni program, ističući da autori, koji su u vreme vlasti DPS-a uklonjeni iz udžbenika, spadaju u sam vrh jugoslovenske književnosti.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore, Vesna Bratić je poručila da studenti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost ne treba da se plaše da će njihovo studiranje biti prekinuto, prenosi Srna.

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović pitao je dokle se stiglo sa izmenom nastavnog plana za osnovne i srednje obrazovanje kojom bi se vratili u obaveznu literaturu Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić, Petar Drugi Petrović Njegoš, pisci koji su bili uklonjeni.

Odgovarajući na pitanje, Bratićeva je navela da uklonjeni autori spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti i dodala da u Ministarstvu nameravaju da menjaju nastavni program.

- Da, nameravamo i menjaćemo nastavni program. Razlozi zbog kojih su uklonjeni iz lektire su više nego jasni - dodala je Bratićeva. - Kada sam posetila deveti razred jedne osnovne škole u Kotoru, pitala sam jednog dečaka koji mu je omiljeni pisac a on mi je odgovorio da je to Džej Kej Rouling, autorka "Harija Potera", a drugi - Branko Ćopić. Eto, i pored kompjutera i pored smart telefona, i dalje se čita i čitaće se Branko Ćopić - navela je ona.

Ona je navela da se u osnovnoj školi čitaju dela Desanke Maksimović, u petom i osmom razredu, Alekse Šantića u osmom i devetom razredu.

- Odlomak iz dela Meše Selimovića "Derviš i smrt" čita se u osmom razredu, Petar Drugi Petrović Njegoš se čita u sedmom i osmom razredu - istakla je Bratićeva.

Ona je dodala da, kada je reč o srednjim školama, Njegoša učenici izučavaju u drugom i u četvrtom razredu.

Revizija više predmetnih programa

Dodaje da planiraju da u narednom periodu izvrše sistematičnu, sveobuhvatnu, objektivnu reviziju više predmetnih programa.

- A između ostalog i predmetnog programa za crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost. Rešeni smo da uložimo dodatne napore kako bi revidirani predmeti mogli da se koriste u što skorije vreme - rekla je Bratić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA