≫ 

Tegeltija o nabavci vakcina u BiH: "Savet ministara nije kriv za kašnjenje cepiva"

Nezadovoljan odgovorom, Magazinović je Tegeltiju dodatno pitao da li je svestan koje su razmere katastrofe

  • 0
Vakcine, Sarajevo, Fajzer Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta mnistara, nakon što se našao na udaru bošnjačkih stranaka zbog zastoja u nabavci vakcina protiv korona virusa, poručio je da Savet ministara nije kriv već da su odgovorne farmaceutske kompanije.

On je u obraćanju javnosti rekao da je od početka pandemije u BiH nabavljena velika količina različite opreme, a da to nije uradio Savet ministara.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović kritikovao je Savet ministara i upitao Tegeltiju da li ga je, kako je rekao, stid da bude na čelu Saveta, koji je zajedno sa ostalim odgovornim naterao ljude da u jednom danu voze 400, 500, 700 kilometara da bi povećali šansu za život i vakcinišu se u susedstvu, umesto da to pravo dobiju u svojoj zemlji.

Tegetija (SNSD) je rekao da nije srećan zbog toga što su građani BiH i susednih zemalja iz regiona odlazili u Srbiju da se vakcinišu, jer u BiH nije osiguran dovoljan broj vakcina, prenosi Tanjug.

- Što se tiče mene i moje lične odgovornosti koja pokušava kroz medije da se nametne meni i mojoj političkoj partiji, to apsolutno ne stoji. U Bosni i Hercegovini je u ovom trenutku 80.000 vakcina koje su stigle i sve te vakcine su stigle jedino kroz aktivnosti koje su provođene putem državnih institucija - rekao je Tegeltija.

S druge strane, dodao je on, Vlada Republike Srpske nabavila je oko 45.000 doza vakcina, a tu je i donacija koja je osigurana za Vladu Federacije BiH od 10.000 doza vakcina iz Srbije.

Kaže da je osnovni problem nedovoljne količine vakcina činjenica da farmaceutske kompanije ne poštuju svoje ugovore vezane za nabavku vakcina, podseetivši da je BiH u septembru 2020. godine potpisala ugovor za nabavku vakcina, a pre Nove godine su plaćene te vakcine.

Naveo je da je u ovom trenutku, od 1.320.000 vakcina koje su plaćene, isporučeno samo 50.000 s najavom da se isporuka vakcina nastavlja u aprilu takođe iz sistema Kovaks.

- Sve drugo što nije bilo u nadležnosti i moći Saveta ministara BiH, nismo mogli da uradimo. Očekivanja da će u BiH do kraja marta i u aprilu doći još određene količine vakcina, stvara pretpostavku da se ubrza proces vakcinacije u BiH. Bilo bi dobro da znamo koliko je tih vakcina koje su stigle u BiH, koliko je do sada građana vakcinisano odnosno koliko je utrošeno tih vakcina", rekao je Tegeltija.

Nezadovoljan odgovorom, Magazinović je Tegeltiju dodatno pitao da li je svestan koje su razmere katastrofe.

Podsetio je da su u BiH juče umrla 93, a prema današnjim podacima 92 pacijenta od posledica korona virusa.

Tegeltija je precizno izneo podatke o brojunaručenih i dobijenih vakcina iz Kovaks programa, a onda rekao da u ovom trenutku traje regionalana inicijativa za zemlje zapadnog Balkana o nabavci vakcina, a nosilac projekta je Srbija.

- Ne postoje još uvek sigurni rokovi kada bi isporuka vakcina bila vezano za ovu zajedničku regionalnu nabavku - rekao je i dodao da su informacije u vezi isporuka dosta šture i da se često dešavalo da su pomerani rokovi.

Video: Dodik: Vakcine koje su stigle u Sarajevo su namenjene Republici Srpskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA