Tegeltija o vakcinama u BiH: "Izgleda da je problem što dobijamo pomoć od Srbije"

Telgetija je najavio da bi BiH u drugom kvartalu, kroz takozvani EU mehanizam, odnosno evropski sistem nabavke, trebalo da dobije oko 515.000 vakcina

  • 4
Zoran Tegeltija Zoran Tegeltija, Foto: Printscreen/Youtube/O KANAL

Problem nabavke vakcina i pandemiju korona virusa ne treba politizovati niti koristiti za političke obračune i diskvalifikovanje pojedinih ljudi, poručio je danas predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i ocenio da je izgleda problem to što BiH dobija pomoć iz Srbije.

- Smatram da proces vakcinacije ne treba politizovati, jer su to prava građana i njihova je mogućnost da to pravo iskoriste. Veoma je važno da BiH ima što više vakcina i da građani budu pošteđeni potrebe da putuju bilo gde i primaju vakcine - rekao je Tegeltija za RTRS.

Telgetija je najavio da bi BiH u drugom kvartalu, kroz takozvani EU mehanizam, odnosno evropski sistem nabavke, trebalo da dobije oko 515.000 vakcina, tačnije 380.000 vakcina Astrazeneke i oko 135.000 Fajzera.

On je naglasio da bi BiH u sistemu globalne nabavake vakcina i kroz evropski sisteme trebalo da dobije ukupno 697.000 vakcina, što bi, kako je naveo, omogućilo značajno vakcinisanje građana BiH, prenosi Tanjug.

Govoreći o negativnim komentarima u vezi sa vakcinisanjem državljana BiH u Srbiji, Tegeltija je za RTRS rekao da je situacija takva da se negativno komentariše čak i donacija i pomoć, te kvalitet vakcina i koliko ona košta, a onda se, kako je naglasio, sve te vakcine iskoriste, prenose Nezavisne novine.

- Izgleda da je problem što dobijate pomoć iz Srbije ili je problem što je Srbin predsedavajući Saveta ministara, pa se odgovornost za nabavku vakcina prebacuje na Savet ministara i mene, iako svi dobro znaju da Savet ministara nema ništa sa direktnim nabavkama vakcina i to smo sa premijerima utvrdili još na sastanku u januaru - naglasio je Tegeltija.

On je ocenio da je nabavka vakcina globalni problem i istakao da postoje zemlje Zapadne Evrope i mnoge druge države koje nisu dobile nijednu dozu.

- Smatram da tako i treba da gledamo na taj problem i da ga tako i razumemo. Svi zajedno treba da radimo na iznalaženju rešenja, ali nažalost u BiH se nabavka vakcina koristi za političke obračune, diskvalifikovanje nekih ljudi i slično - rekao je Tegeltija.

Komentarišući optužbe na njegov račun u vezi sa nabavkom vakcina i širenjem epidemije u FBiH, Tegeltija je rekao da je to pokušaj tamošnjih struktura vlasti da zaštite sebe od neuspeha koji su evidentni i onda prebacuju odgovornost na Savet ministara.

- Potom se to prenese u Predstavnički dom i vrši se politički pritisak na Savet ministara iako svi koji znaju ustavno uređenje BiH i nadležnosti znaju da Savet ministara nema kapacitete za direktne nabavke na bilo koji način - rekao je Tegeltija.

On je naveo da je FBiH tek pre desetak dana počela da traži vakcine, a u tom međuprostoru dok su optuživali Savet ministara, Vlada Republike Srpske je radila i nabavljala vakcine.

Kada je reč o tome da i predstavnici opozicije iz Republike Srpske prebacuju odgovornost na njega, Tegeltija je rekao da su u pitanju poslanici Predstavničkog doma koji su bili u prethodnom Savetu ministra i kojima je, kako tvrdi, jedini cilj da upravljaju Savetom ministara.

Video: Dodik: Vakcine koje su stigle u Sarajevo su namenjene Republici Srpskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    1. april 2021 | 23:03

    Problem je sto dobijate vakcine,a ne nabavljate..

  • salko

    2. april 2021 | 00:11

    Po prvi put je narod u BiH prilicno jedistven sto se vlasti tice na bilo kojem nivou.Svi ste vi pokazali nesposobnost i u tu pricu kako je uvijek kriv neko drugi ne vjeruju ni u vasim familijama.Najzalosnije je sto ste enormno placeni za svoj nerad.Jedino sto znate je trazit sadaku i to isticat kao uspjeh.

  • Nole

    2. april 2021 | 08:01

    Svi ste bre neiskreni I vucete na "svoju" stranu. Kada vam se mladi i skolovani razbeze pitacu vas ko ce da vam zaradi za platu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA