≫ 

Benjamina Karić je zvanično nova gradonačelnica Sarajeva

Ona je izabrana jednoglasno s 26 glasova "za"

  • 1
Benjamina Karić Printskrin: Youtube/ SDP BiH

Većnici Gradskog veća Grada Sarajeva izglasali su Benjaminu Karić (SDP) za novu gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je članica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a predložena je nakon što se iz trke povukao Bogić Bogićević. Ona je kandidatkinja koju je podržalo 15 većnika iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

Ona je izabrana jednoglasno s 26 glasova "za", prenosi Klix.ba.

Benjamina Karić (rođena Londrc) je rođena 1991. godine u Sarajevu, a izjašnjava se kao Ostali. Od svoje 18. godine je članica SDP-a, a od 2019. je i potpredsednica ove partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta.

Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bilo veliki šok i još veće razočarenje, napisali su iz SDP-a u predstavljanju Karić kao kandidatkinje za gradonačelnicu.

- Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali, jer smo u tome videli pozitivnu promenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali šta misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu. Nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih većnika prilikom glasanja u gradskom veću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvek biti zahvalni. Opredelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi videti - kazali su iz SDP-a.

Benjamina Karić naslediće Abdulaha Skaku (SDA) i postati 39. osoba na čelu Sarajeva i tek druga žena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    8. april 2021 | 10:58

    Bas kao sto sam i mislio! Formalni gradonacelnik pase samo Alijinim sledbenicima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA