≫ 

Pomoć Hrastovu da plati za 13 duša na Koranskom mostu: Branitelji otplaćuju odštetu za smrt Srba?

"Naša braniteljska populacija spremna je da mi pomogne, javljaju mi se"

  • 6
MIHAJLO HRASTOV Zločin na Koranskom Koranski mostu Karlovac 1991. Foto: Shutterstock

Mihajlo Hrastov, bivši policijski specijalac koji je odslužio kaznu zatvora u slučaju Koranski most, rekao je da su hrvatski branitelji spremni da mu pomognu u slučaju višemilionske odštete, utemeljene sudskim presudama naslednicima ubijenih rezervista JNA 1991. u Karlovcu.

Bivši branitelj Hrastov je pravosnažno osuđen za ubistvo 13 i ranjavanje dvojice razoružanih rezervista Jugoslavenske vojske (JNA) u tzv. Domovinskom ratu, u septembru 1991. na Koranskom mostu u Karlovcu.

Hrastov je u izjavi Hini rekao da su ukupni odštetni iznosi 11 miluna i 690.000 kuna, a da mu je na naplatu došlo više od 2,7 miliona kuna, odnosno da mu je već stiglo na naplatu 2.7450.000 kuna.

- Naša braniteljska populacija spremna je da mi pomogne, momci mi se javljaju, jako puno njih iz svih braniteljskih udruženja. Bio sam i na nekim sastancima, pregovaramo, moglo bi se nešto učimniti, ali pričekaću dan, dva i znaću više; sada samo mogu reći da ima pozitivnog odjeka - rekao je u četvrtak u Karlovcu Mihajlo Hrastov.

Nije želeo da precizira s kim razgovara da nađe izlaz iz višemilionskih dugovanja na ime sudske odštete.

Porodicama ubijenih dužan veliki novac

Uz dvojicu ranjenih rezervista JNA, pravo na naknadu dobili su i naslednici protivpravno ubijenih rezervista JNA i to, kaže Hrastov, kroz 22 odvojena postupka. Oni su dobili naknadu štete od Republike Hrvatske, te sada Republika Hrvatska taj iznos potražuje od osuđene osobe, Hrastova.

Bivši policijski specijalac Hrastov je za ubistvo razoružanih neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu u Karlovcu, u septembru 1991, bio osuđen na četiri godine zatvora. Godine 2016. Poverenstvo za uslovni otpust Ministarstva pravosuđa pustilo ga je na uslovno nakon dve godine i 10 meseci odslužene kazne.

Saborski zastupnik Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) izjavio je juče u Hrvatskom saboru kako je „šokiran i uznemiren“ odlukom „nadležnog DORH-a“ kojom se hrvatskom branitelju Mihajlu Miši Hrastovu određuje da u korist države uplati 2,5 miliona kuna. "Hrastov je odrobijao 2,5 godine zatvora, procesi protiv njega traju 25 godina, a na koncu se želi da on i njegova porodica budu finansijski uništeni za korist velikosrpskog agresora - rekao je Sačić i poručio kako se oštro protivi toj relativizaciji i izjednačavanju žrtve i agresora, piše Index.hr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    9. april 2021 | 06:42

    Ubio 13 nenaoružanih ljudi i osuđen na 4 godine !!! Trebalo je Hrvatska da mu pokloni stan i kuću na moru. Sve junak do junaka.

  • Jovo

    9. april 2021 | 06:32

    2,5 godine sto pobi mladu vojsku ? A srbin srbina kad rebne da bih se nekome dodvorio zaboravi koja je godina, verujem da 90% srba i ne zna za ovaj zlocin jer mi cutimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA