≫ 

Epidemiolozi u Sloveniji primetili opasan trend: Građani nisu ni svesni koliko sebe ovim ugrožavaju

Zbog opasnog trenda se razmišlja o promeni pravila za putovanja

  • 5
Italija, korona virus, bolnica

Foto: Tanjug/AP

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namernog inficiranja korona virusom s ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom na to da se prebolevanje za sada tretira kao i imunost stečena vakcinisanjem.

- Primećujemo trend povećanja broja onih koji žele što pre da se zaraze kako bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica, što je opasna praksa koju nikako ne možemo da preporučimo - rekla je na konferenciji za novinare epidemiolog Mateja Logar koja vodi vladin stručni savet za koronavirus.

"Svi koji se namerno inficiraju rizikuju teži oblik bolesti"

 

Dodala je da zbog toga, kao i zbog više zabeleženih slučajeva varanja na testovima, razmišljaju o restrikcijama, odnosno promeni pravila za putovanja. Među ostalim, navela je, razmišlja se o tome da se oni koji su preboleli virus skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, ali tek u fazi kad vakcina za imunizaciju većeg dela populacije bude dovoljno.

Na opasnost namernog izlaganja virusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog UKC-a.

- O ovoj bolesti još uvek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posledice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posledice bolest ima posebno za mlađe pacijente, iako su one kod nekih vrlo neugodne - upozorio je.

Istakao je da je neuporedivo sigurnije sprečiti inficiranje i bolest i onda se protiv nje vakcinisati nego se razboleti i računati da je tako stečen imunitet.

- Osim toga, svi koji se možda namerno inficiraju u kontaktu s drugima time rizikuju i teži tok bolesti, zato moramo da delujemo odgovorno i zaštitimo sebe i druge - upozorio je Zovko.

Video: Ovo je 500 hiljaditi Beograđanin koji je vakcinisan protiv korona virusa

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milasin

    12. april 2021 | 17:06

    O bolesti ne znamo mnogo a napravili vakcinu pa koga bre vi lažete sami sebe?

  • lami

    12. april 2021 | 17:05

    Kako vi pričate da se virus prenosi da sad je cela planeta najmanje 2x zaražena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA