Hrvatska turistička zajednica tužila britanskog novinara: Poigrao im se sa sloganom

Bredberi se, naime, poigrao HTZ-ovim sloganom "Croatia, full of life", pri čemu je reč "life" zamenio rečju "uhljebs"

  • 2
Biševo, ostrvo, Hrvatska, more, turizam, leto Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) podigla je dve tužbe protiv britanskog novinara i blogera Pola Bredberija i od njega traže odštetu od oko 13.200 evra.

Bredberi, koji od 2003. godine živi u Hrvatskoj, je pokretač portala Total Croatia News i jedan od najboljih poznavalaca stanja u hrvatskom turizmu.

Neretko kritikuje rad HTZ-a, pa tako ljude koji bi trebalp da promovišu hrvatski turizam nazvao "kraljevima slučajnog turizma", a u velikom intervjuu za portal Index 2019. Bredberi je tvrdio da da bi u Hrvatsku došlo isto toliko turista koliko inače dolazi i da se HTZ sutra ukine.

Prva tužba odnosi se na izjave koje je Bredberi dao ovom portalu objavljenom pod naslovom "Fijasko: Hvalimo se da smo korona free zona, a strani turisti o tome nemaju pojma", prenosi Tanjug.

Druga tužba protiv novinara je podneta zbog satiričnog internet mima objavljenog na Fejsbuk nalogu.

Bredberi se, naime, poigrao HTZ-ovim sloganom "Croatia, full of life", pri čemu je reč "life" zamenio rečju "uhljebs".

Uhljeb je inače nova reč u hrvatskom jeziku i odnosi se uglavnom na one koji plate primaju iz državnog budžeta za posao na kojem nije stvorena dodata vrednost.

Zanimljivo je, piše Index, da se u Bredberievom mimu ne spominje HTZ, ali ih to, kažu, nije sprečilo da podigne još jednu tužbu protiv novinara i za to traže takođe odštetu.

- To je bila satira, koju sam objavio bez komentara. Ako se ljudi prepoznaju u mimu, to nije moja greška - rekao je Bradberi za Index, prenosi Tanjug.

Video: Avgust je, a za hrvatski turizam kao da je decembar, u dubokom je minusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    12. april 2021 | 19:46

    Ja sam zabrinuta jer Hrvati upotrebljavaju srpsku rec HLEB!!! Zar ne bi trebalo da se zovu ukruhovi?

  • Невена

    12. april 2021 | 18:20

    Хоћете да кажете да ухљеб не може бити неко ко живи на рачун некога, искориштава га , не доприноси ничему добром а да то није "љубљена" хрватска држава ? ПС Ипак су они своји и савршени ухљеби тако да ће се међусобно лако договорити...😏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA