≫ 

Uhapšeni kavčani u Portugalu: Igor i Vladimir Božović pali u vili, obojica imala lažna dokumenta

Nacionalna policija Portugalije u saradnji sa Upravom policije i Europolom uhapsila je dva visokorangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora za kojima je tragala crnogorska policija

  • 3
Policija, Svetla, Rotacija Foto: PIxabay.com

I. B. i V. B., državljani Crne Gore, koji se dovode u vezu sa kriminalnim klanom iz Kotora, uhapšeni su u Portugaliji. Oni su uhvaćeni u jednoj vili i kod sebe su imali lažna dokumenta.

Kako javljaju Vijesti u pitanju su pripadnici kavačkog klana Igor i Vladimir Božović.

Kako se navodi u saopštenju, nacionalna policija Portugalije u saradnji sa Upravom policije i Europolom uhapsila je dva visokorangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora za kojima je tragala crnogorska policija.

- Za I. B. se traga zbog krivičnog postupka koji se protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije,

dok se V.B. traži takođe radi obezbeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku zbog sumnje da je izvršo krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško delo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija - navodi se u saopštenju.

I. B. se sumnjiči da je od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S. K. koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog dela, da obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela i da sam vrši krivična dela.

U saopštenju se navodi da se V. B. sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primenjuje nasilje i zastrašuje druga lica kroz vršenje krivičnih dela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator.

- On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi novac u iznosu od preko 30.000 evra od lica K. B., pa je nakon neuspelog plana, u julu iste godine počinio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti u sticanju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, aktiviravši eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilima oštećenog K.B. - dodaje se u saopštenju.

Navedena osumnjičena lica su prema operativnim podacima visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne poternice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja.

- Tom prilikom prikupljen je značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima, koja su kasnije razmenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i EUROPOL-a. Danas je u gradiću Redondo u Portugaliji, nakon višenedeljne akcije portugalske policije, locirana kuća – vila u kojoj su boravila međunarodno tražena lica, nakon čega su oni i lišeni slobode - navode iz policije.

Prilikom pretresa lica i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristila ova međunarodno tražena lica, kao i jedan pištolj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA