Lica sa poternice: Ko su otac i sin koji su vedrili i oblačili među kavčanima, dok nisu "pali"

Igor i Vladimir Božović slove za visokokotirane članove kavačkog klana, a uhapšeni su danas u Portugalu nakon višegodišnje potere

  • 1
Hapšenje doga kokain Foto: Shutterstock

Igor i Vladimir Božović, državljani Crne Gore, koji se dovode u vezu sa kriminalnim klanom iz Kotora, uhapšeni su u danas u Portugalu. Otac i sin uhvaćeni su u jednoj vili i kod sebe su imali lažna dokumenta.

Obojica su uhapšeni po poternici Crne Gore, a slove za visokorangirane članove Kavačkog klana, a za njima se tragalo godinama. Igor Božović je, naime, prema potvrđenoj optužnici, zajedno sa Slobodanom Kašćelanom krajem 2010. godine organizovao kriminalnu grupu koja se bavila dilovanjem droge, reketiranjem, pranjem novca i zelenašenjem.

Igor je 2017. godine izašao iz zatvora, nakon što je odležao petogodišnju kaznu zbog šverca droge. Specijalno tužilaštvo je nakon pet dana tražilo da mu se odredi pritvor radi nesmetanog vođenja postupka i da ne bi uticao na saizvršioce koji su u bekstvu. Krajem avgusta iste godine nije se pojavio na ročištu na kojem je razmatrana optužnica i nakon toga istražitelji su tražili raspisivanje nacionalne poternice.

Dok je bio u zatvoru, Tužilaštvo je protiv njega, njegovog sina Vladimira i još 14 osoba podiglo optužnicu za kriminalno udruživanje, davanje mita, zelenaštvo, iznudu, teško delo protiv opšte sigurnosti, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prema pisanju medija, Vladimir je bio u bekstvu od 2016. godine.

Rukovodio klanom i dok je bio iza rešetaka

Kako su mediji ranije pisali, u priskluškivanim razgovorima svojevremeno je otkriveno da je Igor Božović, dok je bio u zatvoru, imao značajnu ulogu u vođenju kavačkog klana.

Nakon višegodišnjeg bekstva, dolijao je danas u Portugaliji, a policija mu na teret stavlja brojna krivična dela.

Naime, Igora Božovića sumnjiče da je od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa Kašćelanom, koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog dela, da obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela i da sam vrši krivična dela.

Vladimira, sa druge strane sumnjiče da je bio pomagač i izvršilac. Njega terete da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primenjuje nasilje i zastrašuje druga lica kroz vršenje krivičnih dela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator.

- On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi novac u iznosu od preko 30.000 evra od lica K. B., pa je nakon neuspelog plana, u julu iste godine počinio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti u sticanju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, aktiviravši eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilima oštećenog K.B. - dodaje se u saopštenju.

Njihovo hapšenje usledilo je nakon višemesečnog operativnog rada policijskih uprava više zemalja, a potom je usledilo i hapšenje u Redondu.

- Prikupljen je značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima, koja su kasnije razmenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i EUROPOL-a. Danas je u gradiću Redondo u Portugaliji, nakon višenedeljne akcije portugalske policije, locirana kuća – vila u kojoj su boravila međunarodno tražena lica, nakon čega su oni i lišeni slobode - naveli su iz policije.

Prilikom pretresa lica i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristila ova međunarodno tražena lica, kao i jedan pištolj.

Video: Ovo je oružje kojim su rešetali Radoja Zvicera vođu kavačkog klana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA