Zaplena pola tone kokaina u Hrvatskoj mogla bi da dovede do rata klanova? Otkriveno ko je naručilac

Posle zaplene pola tone kokaina, Hrvatska policija strahuje od mogućih ratova narko klanova

  • 0
Zaplena kokaina

Ilustracija Foto: MUP Srbije

Jedna firma iz Bosne i Hercegovine označena je kao naručilac kontejnera sa bananama u kom je u Luci Ploče pronađeno oko 500 kilograma kokaina

I ovaj put roba je bila skrivena u kontejneru s pošiljkom banana koji je stigao u pločansku luku iz Ekvadora, odakle je krenuo pre nešto više od dva meseca. Naručioce pošiljke od pola tone kokaina dubrovačka policija pratila je još od kraja marta. S obzirom na to da je banane naručila firma iz Bosne i Hercegovine, pored hrvatskih u akciju se uključila i bosanska policija, piše Jutarnji.

Prema onome što je dosad poznato, kokain, koji je bio skriven na dnu kontejnera, trebalo je da napusti teritoriju Hrvatske najverovatnije šleperom s pošiljkom banana. Dubrovačka policija nadzirala je kontejner, ali kako je postojala opasnost da kontejner fizički napusti pločansku luku i ode na neko drugo odredište po robu, nije moglo da se čeka i odlučeno je da se krene u potragu u kojoj su korišćeni i psi. Iz kontejnera je izvađeno 500 kilograma kokaina, a i kontejner i brod, koji je plovio pod stranom zastavom, u međuvremenu su napustili pločansku luku.

Za policiju je sada najveća zagonetka ko je trebalo da preuzme drogu koja bi na narkotržištu vredela više od 65 miliona evra. Zarada bi, da je sva količina došla do krajnjih korisnika, bila ogromna, ali ni ulog od najmanje 1,5 do 2 miliona evra za nabavku nije beznačajan.

Udarac narkomreži

 

Ova višemesečna akcija dubrovačke policije, iako nije dovela do krajnjeg naručioca robe, ipak je veliki udarac narkomreži. Kako saznaje Jutarnji list, akcija još uvek nije završena jer se pomno prate dešavanja narkomafije u Hrvatskoj i susednoj BiH. Naime, nakon pada ovakve pošiljke, mogli bi da uslede sukobi mafijaških klanova.

Pločanska luka, koja je već duže označena kao jedna od ulaznih za kokain u Evropu, tek se sada krenulo u nabavku mobilnog RTG uređaja koji bi omogućio efikasniju kontrolu kontejnera. Preko pločanske luke prvo je stigao kokain koji je krajem januara zaplenjen u Metkoviću. U spektaklularnoj akciji u Zagrebu je 27. januara uhapšen Mate Jerković (59), zvani Haš, koga neki nazivaju "neretvanski kralj kokaina", a njegova ekipa u kojoj je bio i italijanski državljanin tereti se za krijumčarenje 146 kilograma kokaina vrednog oko 4,3 miliona evra.

Markov trg, hrvatska policija

Ilustracija Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

Jedan od značajnih ljudi u tom lancu bio je carinik Luke Ploče Zoran Erjauc (50) koji je za svaki propušteni kontejner dobijao, kako tvrdi USKOK, po 40.000 evra. Ranije su dubrovački policajci uhapsili i italijanskog državljanina Andreu Merusija (49) koji je uhapšen u junu prošle godine kod Baćine s jednom od pošiljki kokaina s kojom je krenuo u Italiju. Iako je drogu otkrio dresirani policijski pas, to je bila samo finta jer je Merusi već bio pod nadzorom policije.

Rizične luke

 

Nakon ove uspešne akcije, mesec mart bi mogao biti rekordan po zaplenama kokaina u Hrvatskoj, jer je policija u subotu 6. marta na području Opuzena zaplenila 73 kilograma kokaina i tom prilikom uhapsila Olivera Čokaru (46), koji je u svom Audiju nadgledao izvlačenje droge iz kontejnera. Ipak, pri istovaru droge iz kontejnera presreli su ih dubrovački policajci.

Prema raspoloživim informacijama, niko od onih koji su "pali" u prethodnim zaplenama nije direktno povezan i s ovom pošiljkom. Dubrovačka policija, međutim, analizira sve što je vezano za najnoviju pošiljku kontejnera s drogom, od njegove rute, do firme koja je naručila banane, a sarađuje se i sa policijom i specijalnom agencijom za istrage (SIPA) u BiH kako bi se otkrilo ko je mogući naručitelj i ko je trebalo da preuzme i kojom rutom preveze u susednu zemlju čak 500 kilograma kokaina.

Međutim, još uvek nije poznato da li je BiH bila i krajnje odredište. Jer, moguće je da je krajnje odredište bila neka zapadnoevropska država, ali je dostava preko neke od zapadnoevropskih luka bila previše rizična. Od kraja januara kad je počela upolicijska akcija razbijanja organizacije narkodilera kokaina pa do danas u "pošiljkama" na jugu Hrvatske zaplenjeno je 700 kilograma kokaina.

Video: Dole, dole! Ruke na leđa: Policija nahvatala dilere na ulici, pretresali im stan i pronašli kokain

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA