Predsednik Saveza Srba nakon rušenja spomenika: Antifašizam u Hrvatskoj je samo formalnost

Linta sumnja da hrvatsko pravosuđe ni ovog puta neće sankcionisati odgovorna lica za rušenje partizanske spomen-ploče u selu Kompletinac kao što to, kako kaže, nije činilo ni u prethodnih 30 godina

  • 4
Traktor spomenik Printskrin: Youtube/Vinkulja

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je danas rušenje spomenika antifašizmu u selu Komletinac kod Vukovara uz ocenu da je taj čin ''sraman i anticivilizacijski'' i jedan od mnogih dokaza da se hrvatsko društvo nije suočilo sa svojom ustaškom prošlošću.

Linta je naveo da je to što su dvojica vandala, starosti 59 i 29 godina, u sredu traktorom srušili spomenik iz Drugog svetskog rata potpuno normalan događaj za današnju Hrvatsku.

- Taj događaj pokazuje da antifašizam, zapisan u preambuli hrvatskog Ustava, predstavlja isključivo formalnost zbog međunarodne zajednice - naveo je Linta u saopštenju.

Linta sumnja da hrvatsko pravosuđe ni ovog puta neće sankcionisati odgovorna lica za rušenje partizanske spomen-ploče u selu Kompletinac kao što to, kako kaže, nije činilo ni u prethodnih 30 godina.

Ističe da je u Hrvatskoj tokom rata devedesetih uništeno ili oštećeno više od 3.000 partizanskih i srpskih spomenika i da se to ''namerno i planski'' sprovodilo pod pokroviteljstvom najviših vojnih i političkih funkcionera i uz upotrebu velike količine eksploziva.

Linta navodi da su među uništenim, oštećenim i uklonjenim spomenicima i dela srpskog vajara i slikara iz Hrvatske Vojina Bakića koji je, između ostalog, autor Spomenika ustanku naroda Slavonije koji su, kako kaže, devedesetih minirali pripadnici hrvatske vojske.

Podsetimo, juče je Vukovarska policija potvrdila da su dvojica vandala, starosti 59 i 29 godina, traktorom srušili spomenik iz Drugog svetskog rata u Kompletincima, 40 kilometara udaljenom od Vukovara.

Na snimku se vidi kako dvojica muškaraca vezuju sajlu za spomenik i ruše ga pomoću traktora. Iako su počinitelji brzo otišli sa lica mesta, policija ih je brzo uhvatila i protiv njih je podneta prijava, piše 24sata.hr. Prilikom pada, oštećena je i klupa koja se nalazila u neposrednoj blizini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSK

    15. april 2021 | 16:38

    Na zapadu ništa novo

  • Lala

    15. april 2021 | 16:53

    Jedini antifasisticki miting na ovim prostorima u poslednjih 40 godina je odrzan prosle godine u Sarajevu povodom mise katolicke crkve za zrtve rata. Niko drugi na Balkanu nije nista slicno organizovao. To nesto govori.

  • pero

    15. april 2021 | 21:22

    Ma dajte ljudi dosta vise tih komunista i danas se penju svima na glavu.Komunizam da je valjao ostao bi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA