≫ 

U Severnoj Makedoniji glasali i poslanici zaraženi koronom: Došli kolima Hitne, u skafanderima

Dvoje zaraženih poslanika pojavilo se na glasanju da bi, ukoliko opozicija bude bojkotovala sednicu, obezbedili kvorum

  • 0
Makedonija parlament

Printskrin: Youtube/Претседател на Република Северна Македонија

Skupština Severne Makedonije danas je zakone iz antikriznog paketa usvojila glasovima dva poslanika pozitivna na korona virus.

Poslanici Bisera Kostadinovska Stojčevska i Miroslav Bogdanovski stigli su u parlament kolima hitne pomoći, jer je potvrđeno da su pozitivni na kovid19, preneli su makedonski mediji.

Oni su glasali u skafanderima, iz posebnih kabina u sedištu parlamenta.

Zakon je usvojen jednoglasno, sa 115 glasova prisutnih poslanika, od ukupno 120.

Dvoje zaraženih poslanika pojavilo se na glasanju da bi, ukoliko opozicija bude bojkotovala sednicu, obezbedili kvorum.

Nakon glasanja, opozicioni VMRO-DPMNE je zahtevao da se poslanici koji su zaraženi kovidom odmah vrate u izolaciju, jer će u protivnom podneti krivične prijave protiv njih i svih koji su dozvolili njihov ulazak i glasanje proglasiti nelegitimnim.

Izolacija zaraženih od kovid-19 je obavezna i ne sme se prekidati osim zbog posete lekaru, pravila i propisi su jasni i mora se utvrditi odgovornost za one koji su ih pustili da uđu u parlament i ugroze zdravlje svih, naveo je VMRO-DPMNE u saopštenju.

Ta stanka smatra da su predsednik parlamenta Talat Džaferi i vladajuća SDSM pokazali da im zakoni ne znače ništa i da su spremni da ih krše na svakom koraku, ali da se ovi presedani ne smeju nastaviti.

VMRO-DPMNE dodaje da, ako ovo bude prošlo, država treba odmah da vrati novac svima koji su kažnjeni zbog nenošenja maski, svima koji su prekršili policijski čas i svima koji su trošili ušteđevinu i uzimali kredite za lečenje u bolnicama.

Skupština Severne Makedonije usvojila je zakone iz petog antikriznog paketa, kojim će se delu privatnog sektora isplaćivati zarade za februar i mart ove godine.

Taj paket sadrži ukupno 29 mera, vrednih 9,7 milijardi denara ili oko 160 miliona evra.

Mere su podeljene u četiri stuba - direktna finansijska podrška kompanijama da zadrže radna mesta, finansijska podrška likvidnosti privatnog sektora beskamatnim zajmovima, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja sistematskom redefinisanjem carinske tarife, smanjenje parafiskalnih dažbina i poreskih olakšica i kašnjenje u nekoliko javnih dužnosti, kao i podrška građanima.

Video: Predsednik Rusije obučen kao kosmonaut u sobi s obolelima od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA