Ratni veterani negoduju zbog pomena poginulih vojnika JNA na izložbi povodom nezavisnosti Slovenije

Direktor muzeja Luka Juri, bivši poslanik Socijaldemokrata, ocenio je da su kritike preuranjene, pošto je izložba još u pripremi

  • 15
SFRJ, Slovenija Foto: Wikimedia

Izložba koju priprema muzej u Kopru, povodom 30 godina nezavisnosti Slovenije, izazvala je negodovanje nekih ratnih veterana, koji smatraju da u postavci ne treba da se pominju poginuli pripadnici Jugoslovenske narodne armije.

Iz muzeja odgovaraju da će događaji u vezi sa sticanjem nezavisnosti, proglašene 25. juna 1991. godine, na izložbi biti predstavljeni na objektivan i sveobuhvatan način, prenosi STA.

Udruženje za očuvanje vrednosti slovenačke nezavisnosti, kome je na čelu ministar unutrašnih poslova Aleš Hojs, smatra "planiranom provokacijom" nameru muzeja da izložba obuhvati i slučaj vojnika JNA poginulih na graničnom prelazu Škofje, prema Italiji, u junu 1991.

Iako kaže da "iskreno žali zbog gubitka bilo kojih ljudskih života, uključujući i živote pripadnika agresorske vojske", to udruženje u saopštenju takođe dodaje da "snažno osuđuje zlonamernu provokaciju rukovodstva muzeja".

Sa svoje strane, Muzej u Kopru, koji pokriva Slovenačko primorje, odgovorio je da je misija svih muzeja da očuvaju i protumače kulturno nasleđe i istoriju na što je moguće objektivniji način, oslobođen ideologije i favorizovanja bilo koje od strana.

- Takav će, takođe, biti naš pristup događajima koji su u oblasti Istre obeležili period sticanja slovenačke nezavisnosti- piše u saopštenju Muzeja.

Na izložbi će, kako dodaju, taj period biti predstavljen što je moguće sveobuhvatnije, pružiće uvid u vojne, političke i civilne događaje koji su se dogodili tih dana i njihove posledice, kroz pisane materijale, intervjue i eksponate.

Direktor muzeja Luka Juri, bivši poslanik Socijaldemokrata, ocenio je da su kritike preuranjene, pošto je izložba još u pripremi.

U desetodnevnom ratu za nezavisnost Slovenije, od 27. juna do 7. jula 1991, poginule su 22 osobe na slovenačkoj strani, kao i 44 pripadnika JNA, od kojih trojica na prelazu Škofje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Риста

    19. april 2021 | 15:48

    Словенци,покрите се ушима,какав музеј,увек сте били независни,и увек сте мрзели војску ЈНА.Србија сваком опрашта,за погибију ових младих недужних голобрадих војника нико није одговарао,а мало се зна на који начин су побијени поменути војници......

  • Zoran

    19. april 2021 | 17:53

    A dalu su oni odgovarali za ubistvo 47 ne naoruzanih pripadnika JNA od kojih se vecini koja se predala pucalo u ledja ? Dali je to "junastvo " vodnika janse ?

  • salko

    19. april 2021 | 16:03

    Pa duze su se u Bosni vodile borbe za par rovova,nego sto je trajao citav rat u Sloveniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA