≫ 

Janša: "Uloga vojske bila ključna za nezavisnost Slovenije"

- Istorija nas je naučila na surov način da ćemo ukoliko previše zaboravimo na oružje, ubrzo ostati bez maslaca - naveo je Janša

  • 10
janez Janša Janez Janša, Foto: Tanjug/AP

Tokom ceremonije kojom je obeležena 30-godišnjica od donošenja zakona o vojnoj obavezi u Sloveniji, premijer Janez Janša je istakao da je uloga oružanih snaga Slovenije bila ključna za sticanje slovenačke nezavisnosti.

Zakon o vojnoj obavezi je donet nakon gotovo šestomesečnih rasprava u vladi i u parlamentu i uprkos velikom protivljenju opozicije, podsetio je Janša na ceremoniji u nacionalnom savetu, gornjem domu parlamenta Slovenije, javlja agencija STA.

On je naglasio da ništa što se dogodilo u poslednjih 30 godina ne može da umanji značaj uloge koju je odigrala slovenačka armija u procesu sticanja nezavisnosti od SFRJ, prenosi Tanjug.

- Da nismo imali slovenačke oružane snage kada smo proglasili nezavisnost, naša deklaracija bi bila operetska predstava - rekao je Janša.

On je dodao da je uveren da je tek kada su Slovenci pokazali da su "spremni da brane sebe" položen ispit zrelosti za nezavisnost i načinjen ključni korak u procesu međunarodnog priznanja Slovenije kao nezavisne države.

- Istorija nas je naučila na surov način da ćemo ukoliko previše zaboravimo na oružje, ubrzo ostati bez maslaca. To smo, tokom turbulentne istorije naučili na teži način - rekao je Janša.

Video: Policija vodenim topovima na demonstrante u Ljubljani: Usledio razlaz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    20. april 2021 | 08:05

    Silne vojske 😂😂

  • PetarM

    20. april 2021 | 08:19

    Sad' je vojske, a da je JNA opalila po njima i satrla ih, bilo bi "goloruko staanovništvo" - genocid!!!

  • salko

    20. april 2021 | 08:00

    Niste vi bili ni na jednoj mapi na kojima je trebalo da se zaokruze teritorije po zelji tadasnjih mocnika.I to je vasa sreca.Kakva slovenacka vojska i kakav rat u Sloveniji u trajanju od 10 dana?Kraci sigurno povijest nije zabiljezila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA