≫ 

Elena videla devojčicu ispod kola povređenu u udesu: Gledam joj plave okice, crna po licu od gareži

S obzirom na povrede devojčice i njenog dede, 24-godišnjak se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je druga osoba zadobila teške povrede i za to je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora

  • 0
Policija, policijski automobil, svetla, rotacija Foto: Shutterstock

Da izreka "Život piše drame" nije samo puka fraza, govori i slučaj saobraćajne nesreće koja se u petak poslepodne, nešto pre 18 sati, dogodila na raskrsnici Ulice slobode i Mažuranićevog šetališta u Splitu, u kojoj su teške i po život opasne povrede zadobili dvogodišnja devojčica i njen 73-godišnji deda, navodi Slobodna Dalmacija.

Naime, prema rečima svedoka te strašne nesreće, neposredno nakon što je "suzuki vitara", kojom je upravljao pijani 24-godišnji Bruno D. iz Splita, projurila kroz crveno svetlo na semaforu prema šetalištu i udarila u automobil "audi A3", odbacivši ga na pešačku stazu po kojoj su šetali deda i unuka, bar nekoliko minuta niko nije shvatio da je, osim dede, u nesreći stradala i devojčica koja je završila pod prednjim delom odbačenog "audija".

To je prva videla, koje li igre sudbine, Elena Mijatović, majka pre nekoliko dana zverski ubijenog i na put izbačenog Branka Mijatovića, koja se s prijateljima i rodbinom upravo tada vraćala iz splitske bolnice, gde je potpisivala dokumenta za donaciju organa svog sina.

Stani, eno deteta ispod, mislili su da sam "pukla"

– Branin prijatelj je vozio, bilo nas je pet u autu i videli smo da se nešto dogodilo, neka nesreća. Usporio je da prođemo slobodnom trakom i ja sam, pogledavši slučajno prema mestu nesreće, kako sam valjda bila u tom nivou, videla da ispod prednjeg dela auta, zalepljena za zid, s motorom na sebi, leži mala curica, videla sam male papučice mornarske. Počela sam da vičem: Stani, Roko, eno deteta ispod, stani... Ovi su me pogledali kao da sam luda, da šta mi je, jesam li skroz pukla. I onda su i oni videli... Roko se zaustavio, otvorila sam vrata i izletela iz auta, počela sam vrištati da je dete ispod, a ljudi koji su se okolo skupili su snimali tečefonima, niko nije video malu ispod. Potrčala sam prema autu vičući da je dete ispod, gledali su me kao ludu – govori još uvek pod utiskom Elena Mijatović.

Za njom je istrčao Brankov prijatelj Roko, koji je vozio automobil i tek kad je on povikao da je devojčica ispod i da treba da dignu prednji deo "audija", desetak okupljenih muškaraca shvatilo je da je situacija vrlo ozbiljna i podigli su prednji deo vozila.

Gledam joj plave okice, crna po licu od gareži

– Uletela sam ispod auta, Roko je mislio da sam ostala priklještena s malom ispod u jednom trenutku i počeo je da viče da dignu još... Izvukla sam je, mali anđeo mi je bio u rukama, ja je mazim po leđima, vidim da su povrede strašne... Okrenula sam je na bok, krv iz usta joj išla, gledam joj plave okice, crna po licu od gareži i ranjavanja. Tri puta je, dok sam je držala, dolazila svesti i gubila je... Govorila sam joj plačući: Gde je mamina cura, gde je mamina princeza, nemoj da me ostaviš. Došla bi svesti, ispustila zvuk kao da hoće da plače, a onda bi joj se oči zaokrenule, usnice zabelele i onesvestila bi se... I tako tri-četiri puta. Tad sam čula sirenu Hitne pomoći i potrčala sam s detetom u rukama prema njima kroz raskrsnicu... Strašno, sve bi dala samo da ostane živa, samo da preživi... – prepričava sagovornica, a njenu priču potvrđuju i prijatelji njenog pokojnog sina, ali i fotografije snimljene na mestu događaja na kojima se vidi Elena kod vozila Hitne pomoći.

Nesrećna devojčica još se uvek, kako saznaju mediji, u teškom stanju nalazi u splitskoj bolnici i lekari na Jedinici intenzivnog lečenja se nadljudskim naporima bore da joj spasu život. U nesreći su joj povređena prsa i ima unutrašnje krvarenje, a slomljena joj je i pubična kost i ima rupturu jetre, dok je njen deda, takođe s po život opasnim povredama, hospitalizovan s prelomom karlice, obostranom frakturom rebara, rupturom slezine i krvarenjem u bubregu. Kako saznaju mediji u utorak u podne, devojčica je, uprkos teškim povredama, trenutno stabilno.

Policija je utvrdila da je Bruno D, nekoliko minuta pre nego što je izazvao ovu kobnu nesreću, udario u vozilo "honda CRV". Ne zaustavljajući se, projurio je kroz raskrsnicu. Preko pune duple linije pretekao je kolonu od oko pet do osam vozila koji su čekali na semaforu jer je bilo upaljeno crveno svetlo za njihov smer kretanja. Surio se na raskrsnici prema Mažuranićevom šetalištu i tada je udario u zadnji deo "audija A3", koji se kretao Mažuranićevim šetalištem kroz raskrsnicu dok mu je za njegov smer kretanja bilo upaljeno zeleno svetlo na semaforu. Od jačine udara, vozač "audija" izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u kamene kugle na stazi i "pokupio" 73-godišnjeg dedu i njegovu unučicu.

Samo alkohol ili pod dejstvom još nečega

Nakon hapšenja, 24-godišnjaku je izmeren 1,31 promil alkohola u krvi, a uzeta mu je i krv kako bi se utvrdilo je li u krvi imao još kakvih opijata osim alkohola. U svom iskazu policiji, a posle i u Državnom tužilaštvu, priznao je sve za šta ga terete, kazavši da je nakon prve nesreće, kada je vozio oko 60 kilometara na sat, reagovao nesvesno i da je bio u panici i šoku. Pre toga bio je s prijateljem u kafiću i pili su alkohol, a nakon te prve nesreće rekao je da se više ničega ne seća, da ne zna kako je došlo do druge nesreće. Rekao je da mu je jako žao što je uništio život porodici unesrećene devojčice i dede, ali i svoj i svoje porodice, da se jako kaje zbog svega.

Nakon što je ispitan na splitskom Opštinskom državnom tužilaštvu, priveden je sudiji za istrage koji mu je odredio jednomesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja dela, iako mladić nije do sada ni krivično ni prekršajno kažnjavan zbog kršenja saobraćajnih pravila. Za sada, s obzirom na povrede dede i devojčice, 24-godišnjak se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je druga osoba zadobila teške povrede i za to je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Video: Automobil proleteo kroz crveno i zamalo izazvao stravičnu tragediju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA