Plenković o Jasenovcu: "Ne idemo tamo da bismo se družili, nema razloga za glumu"

- Što se nas tiče, nema zajedničkih venaca. Mi smo to nekoliko puta pokretali. Sad poslednja dva-tri dana imamo dosta medijskih komentara o toj temi - kaže hrvatski premijer

  • 3
Andrej Plenković Foto: Tanjug/AP

Premijer Andrej Plenković ponovo je poručio danas da u Jasenovcu, kao i prethodno u Vukovaru, neće biti zajedničkih venaca i dodao da nema razloga za glumu da se, kako je rekao, pravimo da sarađujemo u kontekstu svega što se govori.

Plenković je to rekao odgovarajući na pitanje novinara zašto je odbio predlog predsednika Zorana Milanovića da polože zajednički venac podno Kamenog cveta.

- Tu su dva aspekta. Postoji preporuka HZJZ-a organizatorima. To je temeljni okvir prema svima... Rekao sam da nema razloga za glumu, da se pravimo da sarađujemo u kontekstu svega što se govori i da će očito svako položiti venac za sebe - rekao je Plenković

- Što se nas tiče, nema zajedničkih venaca. Mi smo to nekoliko puta pokretali. Sad poslednja dva-tri dana imamo dosta medijskih komentara o toj temi - dodao je on.

Podsetio je i da su u Vukovaru venci polagani odvojeno i upitao da li je to bio problem, prenosi Tanjug.

- Rekao sam šta je okvir i kako je Spomen-područje Jasenovac predvidelo dolaske. Tamo će biti predstavnici vlade, sabora, predsednik, predstavnici naroda žrtava i strani ambasadori - rekao je Plenković.

To je, kazao je, pet različitih termina u tom jednom danu.

- Mi tamo idemo godinama. Ići ćemo i idućih godina. Ne zato da bismo s nekim bili u društvu nego da bismo odali počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac - rekao je Plenković.

"Vakcine više nisu problem"

Plenković  je istakao danas da vakcine više nisu problem i da će Hrvatska do kraja juna dobiti 3.1 milion doza, a da prema procenama vlade 2.5 miliona ljudi želi da primi vakcinu.

Plenković je na konferenciji za novinare rekao da će samo Fajzerova vakcina u Hrvatsku stizati u 200.000 doza nedeljno.

Plan je, dodao je, da do leta bude vakcinisano 1.6 miliona ljudi, što ne samo da bi obezbedilo zastitu, već podstaklo turističku sezonu i ekonomiju, prenosi Tanjug.

Apelujući na sve da se vakcinišu, Plenković je ukazao na preporuku strunjaka da su koristi od vakcinacije veće od štete, preneli su hrvatski mediji.

Video: Porfirije u manastiru Jasenovac: Ko je učinio zla nedužnima, ispisao se iz naroda i upisao u neljude

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kkk

    21. april 2021 | 18:23

    JEL' VI TO HOCETE DA SE " ODREKNETE ISTORIJE"? KAO SADASNJA HRVATSKA NEMA VEZE S TIM !! E, PA NE MOZE!! ISTORIJSKI PODACI GOVORE NESTO STO JE NEPOBITNO !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA