≫ 

Sin preživelog logoraša: Tata je otvorio Jasenovac sa bratom, posle 4 godine ga zatvorio, bez brata

Njegov otac je bio jedan od 38 zarobljenika koji su uspeli da prežive veliki beg iz Jasenovca. Svi ostali koji su bili u tom begu su ubijeni

  • 5
Šamika Ben Šahar Jerusalim logor Jasenovac Printskrin: Rts.rs

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH.

Sin jednog od 38 zarobljenika koji su preživeli beg iz Jasenovca, Šamika Ben Šahar, za RTS govori o jednom od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

- Zovem se Šamika i rođen sam u Jerusalimu. Sin sam Josipa i Adele iz Sremske Mitrovice. Tata je "otvorio" Jasenovac, imao je 17 godina kada je ušao zajedno sa bratom Šamikom. Posle četiri godine tata je "zatvorio" Jasenovac, bez brata - započinje priču Šamika Ben Šahar.

Ističe da mu je otac bio jedan od 38 zarobljenika koji su uspeli da prežive veliki beg iz Jasenovca. Svi ostali koji su bili u tom begu su ubijeni.

- Tatinog brata, dva dana pre oslobođenja Jasenovca, su uhvatile ustaše zajedno sa još 20 parova braće, podelili na dve grupe i jednu zapalili. Drugu polovinu su preselili, i tata je bio među njima, i trebalo je da vide šta se dešava - navodi Šamika Ben Šahar.

Kaže da se zove Šamika, po tatinom bratu koji je zapaljen par dana pre oslobođenja.

- Kao malo dete sećam se koliko puno puta je za vreme spavanja tata vikao "brate pomozi" i plakao - dodaje on.

- Mama ga je probudila i tako sam prvi put čuo o čemu je govorio o Jasenovcu. Tata je puno pričao šta se tamo dešavalo, tako da je Jasenovac u našoj kući stalno postojao. Toliko su mi duboko ušle u dušu te priče o Jasenovcu da sam nekada imao osećaj da sam i ja bio tamo zajedno sa tatom - navodi Šamika Ben Šahar.

Naglašava da kada je mobilisan u izraelsku vojsku odlučio je "da se nama Jasenovac nikada opet neće desiti".

- Kao vojnik, profesionalac, sedam godina sam bio u padobrancima i posle rata 1973. godine sam prešao u tenkovske jedinice i završio sam vojsku kao komandant izraelske tenkovske škole sa visokim činom - objašnjava Šamika Ben Šahar.

- Meni je Jasenovac stvorio put života i razumeo sam da bez snage i mogućnosti da mi možemo da ratujemo i odbranimo naše porodice i državu neće biti egzistencije Izraela - zaključio je on.

Video: Orio se anđeoski glas i pesma Ovo je Srbija na obeležavanju sećanja na žrtve Jasenovca

(Telegraf.rs/Foto: Printskrin/Rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jura pokatoliceni srbin

    22. april 2021 | 16:22

    Nikad se ustaski pokolj nece zaboraviti koliko se god oni branili I izmisljali druge zlocine ni oni ni mudzahedini ni siptari.

  • Vrnjcanin

    22. april 2021 | 16:34

    Svaka cast, e mi treba da se ugledamo na Jevreje i da se ovako odnosimo prema drzavi i svom narodu a ne svi se pretvorili i pare i samo gledamo koga ce mo da zajebemo, i to nam je najveci uspeh u zivotu. Pretvorili smo se u prave zveri!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA