≫ 

Smrt male Nikol pokazao probleme u hrvatskom sistemu: "Kad dođe do tragedije, sve svale na nas"

- Mi sve vreme tražimo rupe u zakonu kako bismo pomogli našim korisnicima. Zamislite koja ironija - kaže socijalna radnica

  • 0
Bolesno dete, bolnica, devojčica Foto-ilustracija: Shutterstock

Slučaj malene Nikol (2), koja je preminula pošto je brutalno pretučena, i dalje trese Hrvatsku. Malene nema, ali potraga za eventualnim propustima i pitanje kako tragedija mogla da se sprečiti i dalje traje.

Predsednica Hrvatskog sindikata socijalnih radnika Jadranka Dimić, uoči službene objave rezultata Komore, rekla je kako ima nezvanične informacije koje potvrđuju da nije bilo propusta u radu Centra za socijalnu pomoć Nova Gradiška.

Socijalni radnici objasnili su za "24sata" sa kakvim se situacijama suočavaju u poslednje tri decenije.

- Mi sve vreme tražimo rupe u zakonu kako bismo pomogli našim korisnicima. Zamislite koja ironija. Nadležno ministarstvo i sve vlade do sada svojim šupljim zakonima stvorili su probleme, a kad dođe do tragedije, sve svale na nas.

Kad nas nazove direktora neke škole i zamoli da nađemo novac za siromašno dete koje ne može na matursko veče, jer nema čime da ga plati, mi samoinicijativno tražimo način kako to da izvedemo.

Zakon vam to brani. Znate šta radim? Izmislim da je majci koja nema dovoljno primanja "crkao" frižider i da joj treba jednokratna pomoć. Eto, tako platimo detetu matursko veče a zakonski bih za to mogla da odgovaram - kaže jedna od socijalnih radnica.

- Evo, pogledajte članak 158 Zakona o porodici. Kaže da se na godinu dana može izreći mera oduzimanja prava na stanovanje s detetom i da ona može da se produži maksimalno za još godinu dana.

U konkretnom slučaju malene Nikol, ta mera je maksimalno iskorišćena. Dakle, dete je moralo da se vrati roditeljima. Za izricanje teže mere "lišenje prava na roditeljsku pomoć" nije bilo elemenata po tom istom zakonu, jer su roditelji popravili uslove života: otac se zaposlio, dobili su još dvoje dece. Da ih je uprkos tome socijalna radnica lišila roditeljskih prava, oni bi je tužili i dobili spor. I dete bi opet došlo kod njih - pojasnila je socijalna radnica.

Video: Uhapšen tokom iznude, upao u zamku policije: Spektakularno hapšenje specijalaca u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA