≫ 

Bista Josipa Broza oskrnavljena na godišnjicu smrti: Kraj krsta ispisali "Tito je Hrvat"

Članovi UABNOR-a Opštine Travnik kažu da ih ovaj nemili incident neće sprečiti da danas u 15:05 odaju počast Josipu Brozu Titu, istinskom antifašisti, borcu za ljudska prava i tvorcu nesvrstanih

  • 43
Oskrnavljena bista Josipa Broza Tita u Travniku Foto: klix.ba

Članovi UABNOR-a Opštine Travnik, kao i svih prethodnih godina, dan pre godišnjice smrti Josipa Broza Tita došli su do biste kako bi je uredili povodom obeležavanja današnjeg dana, a na mestu su zatekli oskrnavljenu bistu s porukom "Tito je Hrvat" uz crteže krsta i drugih figura, prenosi Klix.

Predsednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata SBK Središnja Bosna Travnik Fuad Lolić je kazao da članovi smatraju da je ovo delo maloletnika.

- Pripadnici Policijske uprave Travnik u jutarnjim satima 4. maja 2021. godine izvršili su uviđaj, a na raspolaganje im je stavljen i videonadzor Opštine Travnik, iz kojeg će se videti počinitelj. U slučaju da se radi o maloletnoj osobi, UABNOR Opštine Travnik pokrenuće postupak protiv roditelja maloletnika sa ciljem upozoravanja roditelja, kao i obrazovnih insitucija na području Opštine koje moraju kroz nastavni program dati značaj antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu i delu i liku Josipa Broza Tita - kazao je Lolić i dodao:

- Generacije koje stasavaju i koje će sutra biti nosioci razvoja naše države, moraju znati ulogu Josipa Broza Tita u razvoju Bosne i Hercegovine i odlukama I i II zasedanja ZAVNOBIH-a, kojima je utemeljena današnja država Bosna i Hercegvina, kao i odlukama II zasedanja AVNOJ-a u kojim su potvrđene odluke iz Mrkonjić Grada, gde je održano I zasedanje ZAVNOBIH-a. Zato je svako skrnavljenje biste Josipa Broza Tita i spomenika iz Drugog svetskog rata skrnavljenje tekovina Bosne i Hercegovine i njenih naroda koji već stolećima žive na ovim prostorima.

Dodali su da ih ovaj nemili incident neće sprečiti da danas u 15:05 odaju počast Josipu Brozu Titu, istinskom antifašisti, borcu za ljudska prava i tvorcu nesvrstanih.

- Na današnji dan tačno pre 41 godinu prestalo je kucati srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, pozivamo građane Travnika da se pridruže i zajedno sa članovima UABNOR-a Opštine Travnik odaju počast Josipu Brozu Titu - stoji u saopšenju travničkog UABNOR-a.

(Telegraf.rs/Foto: Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neno

    4. maj 2021 | 12:23

    Pa sta su pogresili?Austrougarski kaplar Hrvat iz Kumrovca .Bio nikad se neponovio srpski gtobar.

  • kRS

    4. maj 2021 | 12:23

    Borac za ljudska prava? Zasto je onda slao neduzne na goli otok? Zasto su onda moji roditelji morali da se krste u katakombama kako UDBA ne bi saznala?

  • Glogov kilac

    4. maj 2021 | 13:24

    Pobio vise Srba nego sto su ukupno poginuli u sva tri rata. Zlotvor Srpstva!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA