≫ 

Izbori u Herceg Novom: Koalicija "Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi" proglasila pobedu

Nešto više od 25.000 birača glasalo je za 35 odbornika lokalnog parlamenta, a birali su između pet koalicija i jednog građanskog pokreta

  • 14
Aleksa Bečić, Demokrate, Demokratska Crna Gora Printskrin: Facebook/Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora

U Herceg Novom danas su održani lokalni izbori, a građani su glasali na 51 biračkom mestu. Biračka mesta su otvorena jutros u sedam sati i zatvorena u 20 sati. Iz koalicije "Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi" proglasili su pobjedu na lokalnim izborima u Herceg Novom

22.17 - Iz koalicije "Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi" proglasili su pobedu na lokalnim izborima u Herceg Novom. Lider Demokrata Aleksa Bečić saopštio je da je, prema 100 odsto prebrojanih glasova, ta koalicija osvojila 28 odsto. Sledi "Evropski tim za Herceg Novi" sa 22 odsto, "Za budućnost H. Novog" 19 odsto, Novska lista 19 odsto i GP URA 7 i Prava 4 odsto.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je ocenio kako su partije vlasti na istorijskom maksimumu, a DPS na istorijskom minimumu.

- Istorijski rezultat je da je, prvi put, jedna koalicija, a u ovom slučaju naša, imala više glasova nego celokupna opozicija, odnosno DPS - ocenio je Bečić.

On je poručio da, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, ta koalicija ima 28 odsto (10 mandata), DPS nepunih 22 odsto (8 mandata), "Za budućnost H. Novog" 19 odsto (7 mandata), Novska lista 7 odborničkih mandata, GP URA dva odbornička mandata, Prava 1 mandat.

Nosilac te liste Stevan Katić je ocenio kako je ta koalicija pobedila uprkos, kako dodaje, opstrukcijama i pritiscima spolja i uznutra.

- Rezultat u Herceg Novom je nešto što smo očekivali i bila projekcija da naša koalicija bude najjača od svih, a posebno od DPS-a koja je doživela ubedljivi poraz -  rekao je Katić.

21.10 - Ubedljivo smo najjača lista i mogu da proglasim pobedu partija na vlasti u proporciji 80 naspram 20 odsto, za razliku od mog prethodnog obraćanja, kazala je  Tamara Vujović iz te koalcije:

- Istorijska pobeda znači da će DPS imati jednu četvrtinu, a partije vlasti tri četvrtine glasova i da će DPS biti na istorijskom minimumu, bar kad je Herceg Novi u pitanju.

Aktuelnu vladajuću koaliciju čine Demokrate, DF, Novska lista i SNP. Predsednik Opštine je Stevan Katić, dok je na čelu Skupštine Nikola Samardžić, obojica članovi Demokrata.

20.12 U 20 časova birališta su zatvorena. Do 19.30 sati pravo glasa iskoristilo je 16.575 birača ili 64,77%, saopšteno je iz OIK-a.

19.20 Na osnovu podataka sa 51 biračkog mesta, iz Demokratske Crne Gore saopšteno je da izlaznost do 19 sati u Herceg Novom iznosi 63,31 odsto ili 16.200 birača.

Aleksa Bečić, Demokrate, Demokratska Crna Gora Printskrin: Facebook/Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora

19.05 Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Herceg Novom biće objavljeni najkasnije sutra oko 13 ili 14 časova u skladu sa rokom definisanim Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kazala je predsednica Opštinske izborne komisije (OIK) Mirjana Ivanović za TV Vijesti.

18.37 Na osnovu podataka sa 51 biračkog mesta, iz Demokratske Crne Gore saopšteno je da izlaznost do 18 sati u Herceg Novom iznosi 58,70 odsto ili 15.021 birača.

- Na lokalnim izborima 2017. do 18 sati izašlo je 58,31 odsto ili 14.534 birača - podsećaju Demokrate i naredni presek najavljuju za 19 sati.

17.20 Do 17 časova je, kako javlja RTCG, na birališta izašlo 54,94 odsto glasača.

Na lokalnim izborima pravo glasa ima 25.590 glasača i oni biraju između šest lista na 51 biračkom mestu.

16.45 Na lokalnim izborima u Herceg Novom do 16 sati glasalo je 13.319 glasača, odnosno 52 odsto, podaci su Opštinske izborne komisije (OIK).

- Nekih značajnijih nepravilnosti nije bilo. Makar ne onih koji bi uticali na regularnost izbora, što dokazuje da OIK nije do sada primila nijedan prigovor. Nadamo se da će tako ostati do 20 sati - kazala je predsednica OIK Mirjana Ivanović za agenciju Mediabiro.

Prva na listi je Novska lista koja nastupa samostalno pod sloganom “Naš Novi, naš brod", a nosilac je Savo Marić.

Druga je koalicija "Evropski tim za Herceg Novi" koju čine DPS i SD, a na njenom čelu je Predrag Dabović.

Treći na listi su koalicija Prava Crna Gora i Grupa građana "Glas za naš Novi", pod sloganom "Pravi Novi - sloboda u našim rukama". Koaliciju predvodi Milan Zarić, i prvi put nastupa na lokalnim izborima, dok je za Pravu novo i to da neće nastupiti u okviru koalicije sa DF-om.

Četvrta na listi je izborna lista "Za budućnost Herceg Novog i Boke" koju čine DF, Socijalistička narodna partija i Radnička partija koju predvodi Ivan Otović.

Na petom mestu je koalicija "Stevan Katić - Ni lijevo ni desno, pravac Novi", koju čine Demokratska Crna Gora, Novi pobeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije, a aktuelni predsednik opštine Stevan Katić je na njenom čelu.

Na šestom mestu se nalazi koalicija "Crno na belo - može bokeški", koju predvodi URA, a sa njom su još Bokeški forum, Inicijativa Bokobran, CIVIS i nestrančki pojedinci.

Nosilac liste je Draško Raškovic.

Video: Pristalice ZBNK slave pobedu: Vatromet u centru Nikšića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бијела бродоремонт

    9. maj 2021 | 22:32

    Весели се српски роде!!!

  • Yako

    9. maj 2021 | 18:06

    A zasto je to NAMA toliko bitno da se prati iz minuta u minut? Lokalni izbori u drugoj drzavi!?

  • Joksim

    9. maj 2021 | 23:32

    Milo u Herceg Novom nije na vlasti vec 22 godine.. tako da sve ostaje kao i do sada..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA