≫ 

U selu stogodišnjaka živi još samo Neđeljko: Ostao je bez svoje Vasiljke, u braku bili 71 godinu

Stari Ljubinjci još pamte venčanje Neđeljka i Vasiljke, na Jovandan davne 1949. godine, kada je 12 svatova s dobrim konjima, kao u narodnoj pesmi, otišao po devojku, pa odatle na venčanje u Ljubinje

  • 0
Deda, starac Foto: Shutterstock

Prije samog ulaza u Ljubinje, s desne strane, pa još četiri kilometra vožnje, usred hercegovačkog krša nalazi se nadaleko poznato selo stogodišnjaka Bančići.

U selu je najstariji meštanin 96-godišnji Neđeljko Janjić. Njegova životna saputnica Vasiljka umrla je prošle godine. U braku su bili 71 godinu. Upitan koja je tajna srećnog i dugog braka, on kratko i jasno kaže:

- Nema tajne. Ja se nisam petljao u njene poslove, ona nije u moje. Moj sinko, ja nisam znao ni kafu napraviti. Ona je sve po kući radila, a ja oko kuće - kaže Neđeljko za Avaz.

Stari Ljubinjci još pamte njihovo venčanje, na Jovandan davne 1949. godine, kada je 12 svatova s dobrim konjima, kao u narodnoj pesmi, otišao po devojku, pa odatle na venčanje u Ljubinje, a čaršija se za njima okretala.

Neđeljko ima osmoro unučadi, 11 praunučadi i četvoro čukununučadi. Ostala mu je još jedna želja.

- Da mi se hoće oženiti unuk, on ima 34 godine. Ja sam se oženio sa 22. Supruga mi je bila komšinica. Pre je svaka žena morala znati da veze, tka, trebalo je decu obući. Sinko moj, ustani na noge i poštuj jednu ženu - mudro govori Neđeljko.

Kaže da je radio svuda po BiH, čitav život. Ipak, najbitnije mu je da mu sada ništa ne nedostaje, da je zdrav, iako slabije čuje i vidi.

- U novinama mogu pročitati velike naslove, one sitnije ne vidim. Kod doktora sam išao samo jednom, kada sam operisao bruh. Sada jednom mesečno odem da mi kateter promene - priča Janjić.

Naglašava da svaki dan prošeta barem kilometar, a ponekad i dva. Čist vazduh je ključan za zdravlje. Obavezno je i da popije jedno pivo dnevno, ni hladno, ni vruće, nego, kako kaže, „ono srednje, da je taman“.

U selu Bančići ostalo je još sedam kuća. Bilo je nekada 90 domaćinstava, ali mladi su otišli da radi po svetu, a stari su umrli.

- Selo više nema dušu kao pre. Nekada je kupljeno 15.000 ovaca, a sada ih nema ni 1.000. Omladina je otišla, nemaju ovde od čega da žive. Pre u selu samo tri kuće nisu imale konja, ostali su imali. Bilo je stoke koliko hoćeš. Sada toga nema - govori Neđeljko Janjić.

Video: Luka (18) ne daje da livadu pasu tuđe ovce: Sam održava imanje, zna da bi tata i baka bili ponosni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA