≫ 

Hrvatska uvodi brze kućne testove na korona virus: Uskoro drastično popuštanje mera

Testovi će moći da se kupe u apotekama i koštaće oko 100 kuna (oko 1.500 dinara).

  • 3
BinaxNOW rapid COVID-19 test , Binax brzi korona test

Foto: Tanjug/AP

U hrvatske apoteke uskoro stižu brzi kućni testovi za korona virus, saznaje RTL. Kako dodaju, brzi testovi za ličnu upotrebubiće dostupni u Hrvatskoj tek za desetak dana.

Testovi će moći da se kupe u apotekama i koštaće oko 100 kuna (oko 1.500 dinara).

- To su medicinski proizvodi koji su namenjeni za samostalno korišćenje, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci. U postupku provere ovih testova bilo je potrebno da dokažemo da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni i da građani mogu da ih koriste na siguran način- kaže portparolka Halmed-a Maja Bašić.

Mere u Hrvatskoj sigurno neće biti popuštene do 15. maja, mada je relaksiranje mera najrealnije očekivati od 1. juna.

Plan je da se, pod tačno određenim uslovima, popuste okupljanja, da se dozvoli organizovanje raznih događaja i da se otvore zatvoreni delovi restorana. Pod tačno određenim uslovima misli se na kontrolu ulaska na takve događaje i mesta, koji su podeljeni u tri kategorije. Da bi osoba prisustvovala nekom događaju moraće ili da bude revakcinisana najmanje 14 dana ranije, da poseduje negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili da ima potvrdu da je u prethodnih šest meseci preležala korona virus.

Sve to će biti regulisano pomoću kovid pasoša, a građani Hrvatske će pomoću njih moći i da putuju u inostranstvo. Reč je zapravo o QR kodu koji bi dobila svaka osoba koja zadovoljava jedan od tri ranije navedena kriterijuma.

Na takvim događajima neće biti striktnih pravila poput poštovanja fizičke distance i nošenja maski, piše Index.hr.

- Ove nedelje održaće se dva eksperimentalna događaja. U četvrtak će biti održane probe večera u restoranu, a u nedelju svadba- prenose mediji.

Prvi pilot-događaj, večera u restoranu, održaće se u restoranu, u poslovnoj zgradi u Zagrebu i na njoj će prisustvovati samo oni koji su revakcinisani, dok će u nedelju na probnoj svadbi prisustvovati i oni sa negativnim testom i oni koji su virus preležali u proteklih šest meseci.

Na oba događaja prisustvovaće i ljudi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Ako pilot-događaji prođu u najboljem redu, od 1. juna će se paralelno s popuštanjem mera uvoditi sistem ulazaka na događaje i na okupljanja poput svadbi i koncerata, ali i u restorane u zatvorenom.

Video: Napravljen kućni test za dijagnozu korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA