≫ 

U Podgorici otvoren park Balaševiću: Baš na njegov rođendan, kao u pesmi, tu je posađen orah

U parku je, simbolično, posađeno 68 sadnica drveća, svaka sadnica simboliše po jednu godinu života Đorđa Balaševića

  • 9
Park Đordja Balaševića Podgorica Printskrin: Youtube/Biro za odnose s javnošću Glavnog grada Podgorica

U Podgorici je u utorak uveče svečano otvoren park posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću. Simbolično, kao u Balaševićevoj pesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah" gradonačelnik Podorice Ivan Vuković i direktorka gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović, na njegov rođendan posadili su orah i predali građanima na upotrebu još jedan novi park, saopšteno je iz Glavnog grada.

Vuković je kazao da je Podgorica odlučila da se panonskom mornaru oduži na ovaj način i ovjekovječi uspomenu na njega.

- Kada smo 19. februara ove godine čuli vijest o preranom odlasku Đorđa Balaševića, Podgoricom, kao i čitavom bivšom Jugoslavijom zavladala je tuga. Svi smo imali osećaj da smo izgubili nekog svog, nekog najbližeg. Nismo pronalazili reči da opišemo taj osećaj tuge. Stoga smo osećajući potrebu, zbog svega onoga što nam je dao, i nama nešto mlađima ali i onim starijima, odlučili da se panonskom mornaru odužimo, ne rečima nego delom. Bilo je tu raznih ideja. Progovorila je Podgorica, progovorila je Crna Gora. Na stotine ljudi je pisalo, sugerisalo da to bude park, jer parkovi traju dugo, a uspomena na Đorđa Balaševića treba da traje večno - naglasio je Vuković.

Sekretarka za kulturu Glavnog grada Ana Medigović saopštila je da je Đorđe Balašević, jedan od najvećih kantautora ovih prostora, svoju ulogu na raskošnoj pozornici života i stvaranja odigrao maestralno, očigledno razumjevši reči Meše Selimovića "Zemaljski život je varljiv, a večnost je bolja". I otišao je u večnost koja mu zasluženo pripada.

Kako je saopšteno, tematski park posvećen poznatom novosadnskom kantautoru prostire se na 7.000 m2.

- U parku je, simbolično, posađeno 68 sadnica drveća, svaka sadnica simboliše po jednu godinu života Đorđa Balaševića, a sve posađene vrste opjevane su u njegovim pjesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru", navode u saopštenju.

Takođe, ističu,  posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posijana na svim slobodnim površinama (5.600m2), dok je kompletna parkovska površina pokrivena sistemom za navodnjavanje koji će se snadbijevati vodom iz bunara.

- U parku su izgrađene šetne staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa i devet korpi za otpatke, kao i česti ljuljaške za odrasle i tri njihalice za djecu. U parku je duž šetnih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pjesama. Park je u cjelosti i osvijetljen, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 100.000 evra - zaključuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boka Bokeljima

    12. maj 2021 | 06:55

    Đoletu viječna slava i hvala. Crna gora je sama po sebi jedan park i to luna park,cirkus! Ovaj što sadi orah je jedan od poslednjih zaostavština vladavine koja je srozala narod,podjelila ga i posvađala. Izbacili su iz naše istorije i jezika sve Srbe na čelu sa Njegošem. Sad bi da vraćaju znamenite pisce i pjesnike. Ali kasno je prijatelji,državu smo oslobodili,Boku smo oslobodili,Nikšić... Ostala je Podgorica.Ako može da se objavi komentar,i puno pozdrava iz Herceg novog za braću iz Srbije.

  • Crni

    12. maj 2021 | 07:02

    Bravo za Podgoricu......nasem panonskom mornaru...

  • Perke

    12. maj 2021 | 07:39

    Ovo su Djukajevi Montenegrini koji pokušavaju da na Djoletovoj pozitivnoj auri uberu koji politički poen... Protiv ovakvih je on pričao još od devedesetih...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA