≫ 

Mladi iz regiona udruženi mogu sve: Uspešno završen Regional Youth Peace Lab 2021

Proglašeni pobednici

  • 0
Regional Youth Peace Lab Foto: Promo

Proglašeni su pobednici regionalnog takmičenja Regional Youth Peace Lab 2021, nedavno održanog  u online formatu uz učešće 120 takmičara iz zapadnog Balkana.

Pred takmičarskim timovima su se našla tri segmenta - obrazovanje, mobilnost mladih i mir i nasleđe prošlosti, a cilj je bio da se kreiraju konkretni predlozi javnih politika za izazove s kojima se svi građani regiona suočavaju i pokazati načine na koji se problemi iz ovih oblasti mogu prevazići. Nakon 12 dana rada sa 20 mentora dobili smo inovativna rešenja kojima učesnici žele direktno da utiču na svoju budućnost. U toku dvodnevnog glasanja za najbolje predloge pristiglo je više od 5.600 glasova. Celokupno takmičenje odvijalo se na dizajniranoj virtuelnoj platformi.

- UNFPA u Bosni i Hercegovini ceni priliku u okviru zajedničkog projekta UN-RYCO da stvori prostor koji nadograđuje i usmerava neiskorišćeni potencijal mladih osoba u regionu. S obzirom na ograničavajuće okolnosti pandemije COVID-19, naša misija je da kreiramo virtuelno mesto u kome mlade osobe na zapadnom Balkanu mogu dobiti mentorstvo, podršku i sve što im je potrebno za izradu najboljih mogućih predloga politika, pokazujući da su mlade osobe uvek deo rešenja - ako im se pruži šansa - rekao je John Kennedy Mosoti, UNFPA predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, direktor za Republiku Severnu Makedoniju, Srbiju i Kosovo (UNSCR 1244).

Najuspešniji u oblasti "Obrazovanje - kvalitet i reforma obrazovanja u regionu kako bi se bolje odgovorilo na izazove 21. veka" bili su Arta Lulgjuraj, Azra Hodžić i Suhejra Azemi. Najviše bodova u oblasti "Mobilnost mladih - mobilnost mladih u regionu u pogledu studiranja, putovanja, rada i učenja" osvojio je tim koji čine Mersid Kajić, Nikola Ninković i Sabina Poplata, a najbolja rešenja za oblast "Mir i nasleđe prošlosti - teret nasleđenih trauma postkonfliktnih generacija" predstavili su Alida Bojadžić, Antigona Imeri, Anisa Fejzo, Dajana Saliu, Haris Tutić i Loresa Statovci.

Regional Youth Peace Lab Foto: Promo

Rune Brandrup, stručnjak programa za mlade Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), poručio je na ceremoniji proglašenja pobednika da su mladi pokazali strast, kreativnost i inovativnost koja je potrebna za drugačiju dinamiku regiona Zapadnog Balkana i suočavanje sa prošlošću dok se u isto vreme suočava i sa izazovima 21. veka.

- Mladi ljudi u ovom regionu mogu postići sve ako rade zajedno i udruže snage na temama koje su im važne, a to je ovo takmičenje još jednom dokazalo - poručila je Vladica Jovanović, organizator projekta Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Timovi su bili sastavljeni od mladih osoba iz regiona zapadnog Balkana, a kroz rad sa stručnjacima iz različitih oblasti politike, univerzitetskim profesorima, nekadašnjim ministrima, zaposlenima u industriji i mladim ekspertima učili su, sarađivali i zajedno osmislili 18 rešenja za tri ponuđena izazova. Svoja rešenja imali su priliku da predstave javnosti kroz trominutna video izlaganja.

Najuspešniji učesnici izborili su se za vredne nagrade i sertifikat o učešću, Amazon Kindle uređaje i poklon vaučere iz nagradnog fonda od 5.000 USD, a njihovi predlozi javnih politika biće objavljeni u Knjizi omladinskih politika (Youth Policy Book) WB6 i Vodiču za razvoj inovativnih javnih politika.

Regional Youth Peace Lab (RYPL) 2021. organizovali su Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), u saradnji sa Fondacijom Mozaik.

Ceremoniju proglašenja pobednika možete pogledati u ovom videu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA