Indijski soj korone potvrđen u Sloveniji

Mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta

  • 11
Bris, bolnica, korona, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Prvi slučaj indijske varijante novog koronavirusa u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su u sredu popodne slovenski mediji.

Kako prenosi Slovenska agencija STA, taj podatak objavljen je na portalu GISAID, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta.

Laboratorije, koje se bave sekvenciranjem genoma novog koronavirusa, među kojima je i laboratorija tog instituta, podatke o novim varijantama koje zabeleže najpre unose u portal GISAID.

Reč je o svetskoj naučnoj inicijativi i primarnom izvoru koji nudi otvoreni pristup do genomskih podataka novog korona virusa, prenose slovenska agencija.

Direktor Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju domaćoj javnosti, a pretpostavlja se da će to učiniti u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva koronavirusa u Sloveniji, među kojima je najprisutnija tzv. britanska varijanta.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da je indijski soj zarazniji i zato predstavlja dodatnu zabrinutost ako bi se proširila svetom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    12. maj 2021 | 17:22

    Ima li kraja ovim novim sojevima? Koja sprdnja.

  • Праведник

    12. maj 2021 | 17:27

    Остао још Бразилски. Људи, понестаје сојева, дајте неки нови да може да се заврти...

  • Mihajlo

    12. maj 2021 | 17:23

    Naravno, uskoro i u vašem gradu. Premijera " Kovid-21: Povratak Fajzera"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA