Državljanka BiH (61) uhapšena zbog sumnje na terorizam: Slala novac u Siriju i Irak

Sena Hamzabegović je navodno supruga Muradifa Hamzabegovića iz BiH, koji je 2013. osuđen na Sudu BiH zbog krijumčarenja ljudi

  • 1
Hapšenje, uhapšen, policija, lisice Foto ilustracija: Shutterstock

Državljanka Bosne i Hercegovine Sena Hamzabegović (61) uhapšena je 11. maja na Međunarodnom aerodromu u Tuzli, zbog sumnje na terorizam, potvrđeno je iz SIPA-e za Radio Slobodna Evropa, prenosi CDM.me.

Nju su priveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pri povratku iz Švajcarske, zbog sumnje da je finansirala i pomagala terorističke aktivnosti u Siriji i Iraku, odnosno militantne grupe u Siriji i Iraku, koje su Ujedinjeni narodi proglasili terorističkim, navodi se.

- Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i finansijske potpore, kao i na druge načine, pružala potporu državljanima BiH, koji su boravili na stranim ratištima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. ISIL-a, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa ISIL-om koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nakon hapšenja ove žene na tuzlanskom aerodromu, izvršen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

Iz Tužilaštva BiH navode da su zajedno sa partnerskim sigurnosnim agencijama i institucijama u BiH i inostranstvu, duži vremenski period, prikupljali informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

Sena Hamzabegović se dovodi u vezu s Muradifom Hamzabegovićem iz BiH, koji je 2013. osuđen na Sudu BiH zbog krijumčarenja ljudi. On je osuđen je u odsustvu, jer je otišao u Siriju.

Sud BiH ga je osudio na šest godina zatvora i 20.000 KM novčane kazne, navedeno je.

Kako kažu iz sigurnosnih agencija, Hamzabegović je i dalje u Siriji, dielu zemlje koji kontrolišu džihadističke grupe i pobunjenici, gde živi kao civil i bavi se trgovinom.

Uhapšena Sena je navodno supruga Hamzabegovića, a u ranijem izvještaju SIPA-e navedeno je da je u više navrata slala novac mužu u Siriju, zbog čega je i ranije bila saslušana.

Prema informacijama iz SIPA-e, uhapšena je zadržana u prostorijama Državne agencije, nakon čega će biti predana u Tužilaštvo BiH na daljnje postupanje.

U Siriju i Irak iz BiH je od 2012. godine otišlo više od 300 osoba, a oko stotinu ljudi i dalje je u sirijskim kampovima i zatvorima, u oblastima koji kontrolišu kurdske snage.

Agencije BiH nemaju tačne podatke o broju BiH državljana koji žive u sirijskoj pokrajini Idlib, koju kontrolišu pobunjenici i džihadističke grupe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    13. maj 2021 | 06:45

    Pošaljite ih odmah zajedno sa celim svojim krdom tamo gde su slali pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA