Petar (8) imao tešku infekciju nakon korone: Davali mu 1 % šanse da preživi, sad kažu da je heroj

Lekari u početku nisu bili previše optimistični oko njegovog oporavka, ali ih je on sve iznenadio

  • 0
Bolnica, pacijent, dečak Foto-ilustracija: Bolnica, pacijent

Dečak iz Zagreba je nakon infekcije korona virusom, za koju on i njegova porodica nisu znali, razvio je najteži oblik sindroma sistemskog inflamatornog odgovora. Njegovo srce je u jednom trenutku prestalo da kuca i danima je bio priključen na respirator. 

Petar ima 8 i po godina. Nakon što je preležao koronu, a da nije ni znao, kao komplikaciju nakon virusa razvio je sindrom sistemskog inflamatornog odgovora. Njegov otac ispričao je hrvatskim medijima kako je dečaku jednog popodneva samo pozlilo, bilo je to 21.aprila.

- Strahovito veliki puls, kratko disanje, bez kiseonika, bez vazduha. Sami lekari su rekli da to nisu nikada videli, da se dete toliko urušilo u samo par sati- rekao je Alen Gibač, otac dečaka.

On je zatim dodao da se sve odvilo veoma brzo.

- Ja sam tek saznao posle, nisam ni znao da je on u Infektivnoj klinici, da mu je srce otkazalo, tu je doktor uspeo da ga reanimira i to je to. On mi je rekao da ima nekih 50 odsto šanse da preživi, a u stvari sam posle saznao da su šanse bile puno manje, 1 odsto da će se izvući. Mi smo se sve vreme nadali. Mi smo se molili za njega da on ozdravi- dodao je otac.

Lekar Sandro Desardo sa odeljenja dečje intenzivne nege rekao je da se kod dečaka razvio najteži oblik sindroma sistemskog inflamatornog odgovora, kog prate teški problemi srca, a neretko se javljaju i srčani zastoji, piše Index.hr.

- Srčani zastoj dogodio se u bolnici, što je bitan moment u preživljavanju. Nismo znali do koje mere će se srce samo oporaviti. Hoće li nakon toga morati da dobije mehaničku potporu za rad srca ili čak transplantaciju. Ipak se sve završilo na najbolji mogući način- rekla je Sanja Konosić, specijalistica anesteziologije, reanimatologije koja je učestvovala u timu lekara koji se borio za Petrov život.

"Petar je naš veliki uspeh"

-Dete je uspelo da se skine sa respiratora, međutim nije hteo s nama da komunicira sve do dana dok mu nismo rekli da ide na odeljenje, onda je odjednom propričao. Niko nije bio srećniji od nas, kaže Mirjana Saratlija, glavna sestra na odeljenju za pedijatrijsku intenzivnu negu.

Lekari u početku nisu bili previše optimistični oko njegovog oporavka, ali ih je on sve iznenadio. On bi uskoro trebao da bude pušten na kućno lečenje.

Reporterka Dnevnika Nove TV pitala je pedijatra Filipa Rubića i dečje hirurge Dražena Belinu i Željka Đurića iz bolnice šta je uzrok tako pozitivnog ishoda.

Dečjeg kardiohirurga Željka Đurića zvali su da dođe na posao baš zbog ovog dečaka. Priznaje da je bilo stresno.

- Došao je u teškom stanju. Radi se o dečaku od osam godina. On je samo jednu godinu stariji od mog sina, za mene je to bilo zahtevno, ali sam znao da ako se ta agresivna napredna terapija održavanja cirkulacije dobro obradi, da ima velike šanse da preživi- kazao je Đurić i ističe kako je važno govoriti o "ozbiljnosti korona infekcije kod dece kako bismo izbegli ovako teške kliničke slike.

Na pitanje koliko su bili optimistični odgovara- To je teško reći, došao je u teškom stanju, znali smo da pravovremena rekcija multidisciplinarnog tima ima veliku šansu i da to na KBC-u možemo lečiti- rekao je Đurić i dodao kako zna da postoje takvi izolovani slučajevi, ali lično nije čuo ni za jedan.

- Petar je veliki uspeh- zaključio je Belina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA