Pet luksuznih jahti uništeno, oštećeno 48 brodova: Požar u luci u Hrvatskoj težak desetine miliona

Kako kažu iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva, do potpunog gašenja proči će još vremena, ali se očekuje da sve bude ugašeno do podneva

  • 4

U luci Kaštela u Kaštel Gomilici sinoć oko 20.15 sati izbio je požar na više brodova. Vatrena buktinja je izbila na 15-metarskoj jahti, nakon čega se proširio na okolne brodove, što je rezultiralo sa pet potpuno uništenih jahti.

Lokalni vatrogasci su celu noć dežurali na zgarištu, a sa dolaskom jutra posao i dalje nije bio završen jer, kako piše Dnevnik.hr, vatra na jahtama nije bila u potpunosti ugašena.

- Još će to sve potrajati jer je gorela velika količina materijala. Stalno zalivamo, još ponegde tinja. Aktivno je nekoliko cisterni i do podneva bi sve trebalo da bude ugašeno - rekli su iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Požar je stavljen pod kontrolu oko 23 sata. Povređenih nije bilo, a šteta od požara iznosiće milione.

Vlasnik luke Kaštela Joško Berket rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" da su svi brodovi imali kasko osiguranje.

- Svi brodovi su kasko osigurani, nekih većih šteta u samoj luci Kaštela nije bilo, a policija sada radi svoj posao kako bi se utvrdile okolnosti i uzrok požara - kazao je Berket.

Desetine miliona evra štete

Osim što je izgorelo pet velikih brodova, a štete na njima broje se u desetinama miliona evra, ima brodova koji su nagoreli. Prema prvim procenama, najmanje je 48 oštećenih brodova.

Ipak, konačni bilans konačni bilans ove ekološke i finansijske katastrofe tek če da bude utvrđen nakon policijskog uviđaja.

Podsetimo, sinoć se zapalio jedan brod i, kad su izgorela užad kojom je bio privezan, otplutao je i vatra se proširila i na još četiri jahte na različitim lokacijama u luci.

Vlasnik luke je rekao da je požar nastao na jednoj od jahti gde su ljudi kuvali. Sve je izmaklo kontroli, te nisu uspeli da ugase požar.

Svi koji su spavali na svojim brodovima u luci su evakuisani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA