≫ 

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Zagrebu: "Mnogi imaju telesni vid, a slepi su za život"

Patrijarh Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, obratio se okupljenom narodu besedom nakon čitanja svetog Jevanđelja, u kojoj je izdvojio pitanje koje su apostoli postavili Gospodu: Ko je kriv zbog toga što je čovek slep od rođenja - on ili njegovi roditelji

  • 5
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srpski patrijarh Porfirije služio je danas Božanstvenu liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, obratio se okupljenom narodu besedom nakon čitanja svetog Jevanđelja, u kojoj je izdvojio pitanje koje su apostoli postavili Gospodu: "Ko je kriv zbog toga što je čovek slep od rođenja - on ili njegovi roditelji?".

On je odgovorio da je svaka slabost, svaka bolest, svaka nevolja i nesreća u suštini posledica greha - pogrešnog upotrebljavanja onih darova i onih sila dobijenih od Boga, i naglasio da iskušenja nisu uvek prouzrokovana ličnim ili grehom nečijih predaka, kaže se u saopštenju SPC.

- Koliko god da je ovde reč o spoljašnjem vidu, ova priča pokazuje kako su se ovom čoveku, otvorivši se telesne oči, otvarale i duhovne oči, ali postoje mnogi koji imaju telesni vid, a zapravo su slepi za život, za lepotu, za ljubav, koji su slepi za zajednicu ljubavi sa Bogom - poručio je patrijarh.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    7. jun 2021 | 00:06

    Vidim ja odlično, vladika Porfirije. Jednim okom, ali kao kroz Habl. I pamtim vreme kada Dunav nije tekao svojim koritom. Odbranila sam sve svetinje SPC. Bez materijalne nadoknade. Pomogla milionima ljudi da razumeju svoja prava. Odbraniću i Srbiju od litijuma. Srpskog seljaka od izumiranja i uništenja. Odbraniću i šume i reke i plodne oranice i ptice i pčele i svako živo biće koje ništa nije zgrešilo da bi ga belosvetski profiteri i domaći nasilnici uništavali. Odbraniću i jezik i pismo od nasilja od nastranog inženjeringa. Pročitaj, Porfirije pesmu Ivana V Lalića "Pismo". Možda progledaš u pozlati, svili i kadifi. U naučenim recitalima, između redova, ko ti je vratio Kosovo i Metohiju u nacrt Zakona o kulturnom nasleđu. Nije ni ministarka Gojković, ni SANU, ni ptedsednik, ni ministri. Ja sam ih primorala svojim za vas nevidljivim pismom. Jednim okom sam videla prevaru. Koliko košta ćutanje na uništenje Srbije, vladiko. Koliko porfira za zatvorene oči na one koji trpe nepravdu svakodnevno, ne zbog greha, ne voljom Božjom, već iz obesti i voljom onoga kome služe. A zna se da ja toga gonim u Pakao. Tako će Gospod učiniti sa celim svetom, nsstavi li se ovo nasilje nad nedužnim narodom u Srbiji. Nad zakonima i institucijama koje treba narodu da služe, a ne da ga teraju u grob i ropstvo. Živ bio.

  • Срба

    7. jun 2021 | 00:47

    Зашто сте дозволили рушење цркве у РС

  • Amer

    7. jun 2021 | 01:30

    Dobar za slepce ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA