≫ 

Turistička sezona počela, a ovaj grad na Jadranu prepun miševa: Leševi glodara svuda

Do oboljenja od mišije groznice moguće je doći u neposrednom ili posrednom dodiru s glodarima

  • 3
Miš, miševi Miševi / Foto: Alexas_Fotos / Pixabay

Stanovnici opštine Klana, u okolini Rijeke, suočavaju se sa problemom velike najezde miševa čije lešine nalaze svuda, javljaju hrvatski mediji.

Mediji upozoravaju da postoji mogućnost razboljevanja od mišije ili hemoragijske groznice budući da se crknuti miševi nalaze oko kuća, u vrtovima, obližnjim livadama, kao i na putevima.

Iz opštine su upozorili na ovaj problem i naglasili da su u saradnji sa riječkom Veterinarskom ambulantom pristupili njegovom rešavanju.

Meštani se upozoravaju i da prilikom boravka u šumi pojačano brinu o higijeni i pridržavaju se preporučenih mera, te da koliko mogu osiguraju i svoje kuće, okućnice i vrtove.

Herman Sušnik, rukovodilac "Šumarije" Klana rekao je da brojnost miševa do ove godine nikada nije bila tako velika, a razlog tome je blaga zima i obilje hrane koje imaju u šumi.

On je dodao da je šuma još uvek prepuna miševa, a verovatno će biti i tokom ostatka prolećnog i letnjeg perioda dok najezda ne prođe sama od sebe.

rijeka, hrvatska Rijeka, Hrvatska / Foto: Pixabay

Prema njegovim rečima, u šumama nije dozvoljeno korišćenje hemijskih preparata jer su "Hrvatske šume" potpisnice evropskog sertifikata koji zabranjuje bilo kakav unos hemije, stoga je najbolje ostaviti prirodi da to rešava.

Do oboljenja od mišije groznice moguće je doći u neposrednom ili posrednom dodiru s glodarima, miševima i voluharicama te njihovim izlučevinama, a najizloženiji ovoj zarazi su upravo šumski radnici, lovci i poljoprivrednici, ljudi koji svakodnevno borave u šumi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maco braco

    7. jun 2021 | 10:59

    Macke bre pokupite sa ulica i rijesen problem. Kako u Ermitazu to resavaju, macke lepotice su zakon!

  • Slatki

    7. jun 2021 | 08:01

    Mali misi ....Nekako se stice utisak da bi za ljude bilo najbolje da sve nestane sa lica zemlje svakome po nesto smeta od faune....

  • Vežica

    7. jun 2021 | 08:23

    To se zove odmor u prirodi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA