≫ 

Sin Ratka Mladića očekuje oslobađajuću presudu: Darko putuje u Hag, sutra će se sastati sa ocem

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja

  • 25
Ratko Mladić Foto: Tanjug/AP

Darko Mladić, sin nekadašnjeg glavnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, očekuje da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu uvažiti argumente odbrane iz žalbe na prvostepenu presudu i da će svojom odlukom osloboditi od optužbi njegovog oca.

- Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće (Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam) demonstriralo i pristrasnost, izvrtanje cinjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja - rekao je Darko Mladić za Tanjug.

Po svim tim osnovima, kako dodaje, odbrana je u žalbi pokazala da je prvostepeno veće pogrešno presudilo i da očekuje da se to uvaži i da general sutra bude oslobođen.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom osuđen na najstrožu kaznu - doživotni zatvor, a Žalbeno veće sutra treba da objavi svoju presudu.

Žalbeno veće, prema rečima sina Ratka Mladića, donosi drugostepenu odluku prema svom viđenju, a bilo je, podseća, do sada razlicitih scenarija - od totalnih obrta, poništenja, do srednjih rešenja, i vraćanja na ponovno suđenje.

Ratko Mladić Mladićev sin će izricanje presude pratiti uživo iz posebne prostorije Foto: Tanjug/AP

Darko Mladić danas putuje u Hag, a izricanje presude sutra će pratiti uživo iz posebne prostorije.

- Sutra će moj otac biti u sudnici i pored njega će biti pravna savetnica Peta Luis Bagot. S tim predlogom odbrane se složio general i čak je insistirao da bude prisutan u sudnici bez obzira na loše zdravstveno stanje - napomenuo je Darko Mladić.

Nakon toga će se sresti sa ocem na sat vremena.

- Radujem se što ću ga konačno videti posle skoro godinu i po dana, jer nismo imali prilike da se vidimo uživo i da popričamo zbog ograničneja oko virusa korona. Kakva god presuda da bude, nadam se da stres kojem je izložen neće biti previše za njega - naveo je sin generala Mladića.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odlku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Advokat: Ako su razmotreni dokazi, Mladić će biti oslobođen

Branilac Ratka Mladića, advokat Branko Lukić, očekuje da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, ukoliko je analiziralo dokaze odbrane, sutra ili osloboditi njegovog branjenika ili naložiti ponavljanje suđenja.

- Očekujem oslobađajuću presudu ili u najmanju ruku naredbu za ponavljanje suđenja, ukoliko je drugostepeni sud odlučio da pogleda naše dokaze. Ako je to uradio, ja nemam dilemu da će odluka da bude promenjena - rekao je Tanjugu branilac Ratka Mladić koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Međutim, kako dodaje advokat, ukoliko opet bude politika na sceni - "onda neće ni biti doneta presuda, nego politički proglas".

Lukić da je ukazao da prvostepena presuda Haškog tribunala, polazi od presuđenih činjenica iz ranijih presuda protiv bosanskih Srba, u čijem donošenju su učestvovale i sudije iz Mladićevog prvostepenog veća.

- Prvostepena presuda je velika diverzija prvostepenog veća. Oni (sudije) su na taj način izbegli da analiziraju dokaze koje smo mi podneli. Odlučili su da dokaze odbrane uopšte ne gledaju, da ne bi morali da priznaju pogreške u ranijim presudama - rekao je on.

Lukić neće prisustvovati izricanju drugostepene presude u Hagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA