≫ 

Banjalučanin optužen za ubistvo u Budvi: Neprofesionalna istraga, tvrdi odbrana dok se čeka presuda

Srđanu Popoviću se sudi za ubistvo Gorana Đuričkovića koji je likvidiran hicima iz automatske puške 27. oktobra 2015. ispred svog kafića “Old fishermans pub” na šetalištu u Budvi

  • 0
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija

Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorici okončao je sudski postupak koji se, u odsustvu optuženog, vodio protiv Banjalučanina Srđana Popovića (28) zbog ubistva Gorana Đuričkovića u Budvi 2015. godine, a izricanje presude najavljeno je za 11. jun.

Popovićevi advokati pokušavali su sudu u Podgorici u više navrata ukazati na neprofesionalnu istragu, te i više nego sumnjive dokaze koji su tokom sudskog postupka izvedeni protiv Popovića, koji se nije ni mogao braniti kako to nalaže zakon. Iako je odbrana tražila rekonstrukciju događaja, kako bi bilo nedvosmisleno utvrđeno na koji način je ubijen Đuričković, sud je i ovaj predlog odbrane odbacio, pravdajući odluku odugovlačenjem postupka, navodi Blic.

Krunski dokaz tužilaštva u konkretnom slučaju bili su DNK tragovi, ali sudska praksa jasno kaže da se samo na ovim dokazima ne može zasnivati bilo koja osuđujuća presuda, jer način na koji je DNK dospeo na neki dokaz uglavnom nije jasan, a što je takođe bio slučaj i u predmetu protiv Popovića.

Nijedan drugi dokaz koji je izveden tokom suđenja, među kojima je bilo saslušanje glavnog svedoka tužilaštva, nije ukazao na to da je Banjalučanin izvršilac ubistva Đuričkovića.

Đuričković je likvidiran hicima iz automatske puške 27. oktobra 2015. ispred svog kafića “Old fishermans pub” na šetalištu u Budvi.

Uhapšen u Austriji

 

Dve godine kasnije, Uprava policije Crne Gore je kao izvršioca označila Popovića, koji je u avgustvu 2017. uhapšen u Austriji, ali zbog trgovine drogom. Zbog toga je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora. Kaznu trenutno izdržava u austrijskom zatvoru, a za ubistvo Đuričkovića optužen je u aprilu 2019. i sudilo mu se u odsustvu.

Ključni dokaz državnog tužilaštva protiv Banjalučanina su, dakle, DNK tragovi, otkriveni na tri čaure kalibra 7,62 milimetra i puškarnici zidina Starog grada. Odatle je, prema optužnici, sa udaljenosti od 70 metara pucano na Đuričkovića iz automatske puške “hekler & koh”. Ubica je, navodi se, pobegao vodenim skuterom, koji je dva dana nakon ubistva pronađen zapaljen između plaža Trsteno i Ploče, u mestu Platamuni. U septembru 2016. ronioci su pronašli pušku u moru, između rta Platamuni i plaže Mogren dva, a balističkim veštačenjem oružje se poklopilo s ispaljenim čaurama.

Optužnica protiv Popovića je potvrđena i počelo je suđenje na kojem nije predočen nijedan snimak sa bezbednosnih kamera, niti jedna izjava svedoka koji su u kritično vreme bili na mestu ubistva, a koji bi potvrdili da je neko zaista pucao sa zidina Starog grada. Reči veštaka balističara da nikada ne bi ni mogao otkriti mesto sa kojeg je pucano u Đuričkovića da na zidinama Starog grada nisu pronađene čaure, dovoljno govori o tome kako je vođena istraga u konkretnom slučaju.

Glavni svedok nije prepoznao Popovića

 

Državno tužilaštvo Crne Gore tokom suđenja saslušalo je svog krunskog svedoka, koji uopšte nije prepoznao Popovića kao osobu kojoj je prodao vodeni skuter, navodno korišten u begu sa mesta ubistva Đuričkovića. Posebno je zanimljivo što niko od svedoka, a radilo se o većem broju turista i domaćih, nije primetio da neko u kritično vreme beži sa zidina Starog rada noseći sa sobom pušku ili torbu koja je morala biti jasno vidljiva.

Tokom suđenja nije predočen nijedan snimak sa video nadzora lokala na kritičnom mestu, a ubica je svakako morao biti snimljen, jer je, prema navodima optužnice, pobegao vodenim skuterom.

Istraga nije utvrdila ni tačan položaj u kojem se nalazio Đuričković tokom ubistva, a koje bi definitivno potvrdilo mesto s kojeg se pucalo na njega.

U vreme ubistva bio u BiH?

 

Advokat iz Banjaluke Dragan Stupar, koji je u timu odbrane, tvrdi da Popović nije ubica i da za to postoje dokazi čije je izvođenje Viši sud u Podgorici odbio, kao što je saslušanje pet svedoka, koji potvrđuju da je u vreme ubistva optuženi bio u BiH.

– Sud nije prihvatio nijedan dokaz odbrane, iako su, u pogledu alibija, takve prirode da ih nije smio odbiti, jer obaraju optužnicu. To predstavlja bitnu povredu postupka i prava na pravično i fer suđenje garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – kaže Stupar.

Podseća kako su u istrazi napravljeni ozbiljni propusti koji dovode u sumnju pronađene čaure i tragove. Naime, DNK sa tri čaure je izuzet jednom samoljepljivom trakicom (nađena dva donora DNK, jedan se poklopio s Popovićem).

– Zašto to nije urađeno sa svakom čaurom ponaosob i sterilnim štapićima, već trakicom? Sumnjamo da su to iste čaure. U zapisniku o uviđaju dve čaure imaju oznaku FNM 83-30 i jedna FNM 5-55, a u službenoj zabelešci FNM 83-30 i FNM 5-75, dok u foto-dokumentaciji brojevi nisu fotografisani. U balističkom nalazu navedena su tri različita broja čaura: FNM 83-30, FNM 75-6 i FNM 5-75 – objasnio je advokat Stupar.

Ni zrna nisu pronađena

 

Podsetio je i da DNK sam po sebi nije dokaz, već sredstvo koje je upitno, jer se ne može utvrditi kada i kako je trag ostavljen, ni koliko je star. Napominje da nema dokaza da je Popović kritične noći uopšte bio u Budvi, niti dokaza koji skuter povezuju s ubistvom.

Postupak protiv Banjalučanina Srđana Popovića optuženog za ubistvo Gorana Đuričkovića u Budvi 2015. godine ostaće upamćen i po tome što policija tokom uviđaja, odnosno istrage nije uspela pronaći ni ispaljena zrna.

– Tužilaštvo nije izvelo ključni dokaz u pogledu balističkog veštačenja, a to je smer pucanja. Odbrana je angažovala eminentne veštake, koji su na osnovu izveštaja s lica mesta i uviđaja nesporno utvrdili da teza tužilaštva da je pucano sa zidina Starog grada nije tačna. Hici su došli iz pravca mora, što ukazuju oštećenja na objektu koja su projektili napravili – izjavio je advokat Dragan Stupar.

Porodica nije tražila gonjenje Popovića

 

Goran Đuričković vodi se inače kao četvrta žrtva rata između crnogorskih klanova, koji je započeo 2014. godine, kada je u Španiji nestala velika količina kokaina. Preživeo je dva pokušaja likvidacije. U Valensiji je ranjen, a u drugom navratu crnogorska policija je osujetila napad i uhapsila dve osobe.

Zanimljivo je da na suđenju Popoviću oštećena porodica nije tražila krivično gonjenje optuženog, niti odštetu.

Nastradali Đuričković bio je optužen u slučaju tragedije u kojoj je 1999. godine nakon prevrtanja prenatrpanog broda nastradalo 35 Roma, koji su krijumčareni iz Crne Gore u Italiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA