Švercovao pola tone kokaina, u zatvoru završio Pravni fakultet: Izlazi ranije, čeka ga i posao

Navodno, priznao je počinjenje krivičnih dela, te izražava svoje žaljenje za počinjeno

  • 2
zatvor, žica, zatvorenik Pixabay.com

Godine 2003. jedan zatvorenik osuđen je na 21 godinu zatvora zbog krijumčarenja i prodaje droge, a sada ga uslovno puštaju na slobodu. Dok je bio u zatvoru, završio je i Pravni fakultet.

Naime, Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je odluku kojom se uslovno otpušta zatvorenik osuđen na 21 godinu zatvora zbog zloupotrebe opojnih droga i krivotvorenja isprava, piše 24sata.

Zatvorenik je osuđen jer se 2003. povezao s drugim ljudima zbog krijumčarenja i prodaje droge. Kako se navodi, oni su u Južnoj Americi kupili 533,48 kilograma kokaina i jahtom ga prevezli u Republiku Hrvatsku. Kad su stigli, zatvorenik je preuzeo tu drogu radi dalje prodaje. Robu je ukrcao u automobil na koje je stavio nepripadajuće registarske pločice.

- Zatvorenik je dužan da se redovno javlja nadležnoj policijskoj stanici. Javljanje mora biti jednom mesečno do isteka uslovnog otpusta 2024. godine. Zatvorenik može promeniti mesto prebivališta, odnosno boravišta, samo uz saglasnost sudije Županijskog suda - navode u sudskom saopštenju.

Visoki kazneni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primenu uslovnog otpusta.

U sprovođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora, zatvorenik je ocenjen kao ''naročito uspešan''. U zatvoru je radno angažovan kao veoma uspešan radnik. Ranije nije osuđivan, a ni drugi kazneni postupci protiv njega nisu u toku.

Zanimljivo je da je tokom izdržavanja kazne zatvora diplomirao pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Splitu, a sada ima ponudu za posao.

Navodno, priznao je počinjenje krivičnih dela, te izražava svoje žaljenje za počinjeno. U svemu tome dobija i podršku porodice.

Zatvorenik je do sada izdržao preko 17 godina izrečene mu kazne.

- Visoki kazneni sud je zaključio da je pravilan zaključak prvostepenog suda da je dosadašnje izdržavanje ove kazne zatvora očito uticalo na zatvorenika pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima uslovnog otpusta. Kod zatvorenika je evidentno došlo do promena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova krivična dela - navedeno je dalje u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    11. jun 2021 | 19:04

    Zasluzio je i raniji otpust obzirom da se covek ocigledno pokajao sto je nacinio taj jedini pogrešan potez u životu.Da je povratnik verovatno bi dobio 5 godina a ovaku ode coveku cetvrtina zivota....biće iskusan advokat...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA