≫ 

Hrvatskim ostrvima nedostaju lekari: Mnogi otišli u penziju, nema ko da ih zameni

Problem postaje vidiljiv kad Hitna ostane prazna, a dogodi se još neki hitan slučaj

  • 6
Doktorka stavlja zaštitne rukavice, maska, bolnica Foto: Shutterstock/Ilustracija

Brač je najveće ostrvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji broji oko 15.000 stanovnika. Leti, s dolaskom turista, broj se znatno povećava. Tako je, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, Brač 2019. godine, pre pandemije, imao 144.000 dolazaka turista, a godinu pre 244.000.

Ipak, iako važno turističko odredište, čini se da na Braču postoje izvesni problemi.

Naime, u gradu Supetru nalazi se ispostava Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i to je centralno mesto koje stanovnicima Brača pruža zdravstvenu zaštitu, piše Index.hr. U ostalim mestima, kako navode, na Braču se nalaze timovi porodične medicine, lekar, kao i medicinska sestra/tehničar.

Index je o dostupnosti zdravstvene zaštite na tom ostrvu razgovarao s vođom ispostave Supetar, Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Milanom Glavaškim, kao i sa gradonačelnicom Supetra Ivanom Marković.

Iako Brač nema stalnog pedijatra ni ginekologa, pa im ti lekari dolaze na zamenu iz Splita, Glavaški i Marković se slažu u jednom: "Brač je još super po pitanju zdravstvene zaštite u poređenju s ostalim hrvatskim ostrvima."

Milan Glavaški, specijalist porodične medicine koji vodi jednu od tri ambulante u Supetru, rekao je da je situacija na Braču takva da celo ostrvo ima ukupno 11 timova porodične medicine, od kojih su tri tima u gradu Supetru, a ostali po raznim opštinama na tom ostrvu.

- Naš ginekolog je otišao u penziju i sad radi na četiri sata, a za ostalo nam dolazi na zamenu lekar iz Splita. Pedijatra takođe nemamo, već nam dolazi na zamenu iz Splita. Svaki dan odradi po jednu smenu, nekad ujutro, nekad poslepodne. Porodilište nemamo od 2010. godine. Inače, ova ambulanta primarne ginekologije ni ne treba više resursa, ali žao nam je što umesto doktora koji nam je otišao u penziju nemamo nikog novog. Problem je u tome što mi damo lekaru specijalizaciju i kad je on završi, ode da radi u bolnici, ne ostaje na ostrvu.

U ispostavi DZ-a Supetar navode da imaju zaposlenog radiologa, medicinu rada, kompletnu higijensko-epidemiološku službu te hemodijalizu.

- Što se tiče stomatologa, na Braču ih imamo šest. Svi su tu u Supetru, a ostala četiri su u opštinama-  kazao je dr Glavaški.

Na pitanje imaju li turističku ambulantu i kako je ona uređena navodi da se rad turističke ambulante kompenzirao kroz dodatni tim u Hitnoj pomoći.

Helikopterska hitna pomoc, bolnica, medicina Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković je takođe objasnila da su oni u poređenju s ostalim ostrvima još i dobri.

- Kao najveći problem istakla bih činjenicu da nemamo svog pedijatra i ginekologa te da imamo samo jedan tim Hitne, a kad oni odu na teren, Hitna ostaje prazna. Uz sve to, nemamo nijednu dežurnu ambulantu koja bi radila nedeljama, bpraznicima i uveče - istakla je ona.

Navodi da je zaista problematična situacija kad Hitna ostane prazna, a dogodi se još neki hitan slučaj.

- I sve je dobro dok se ne dogodi nešto, ali što kad nešto ne prođe dobro, šta onda? Leti smo imali i tim dva Hitne, koji je smešten u Gornjem Humcu, koji se nalazi u središtu Brača. Ne znam što će biti ovo leto. Što se tiče pedijatra i ginekologa, oni nam dolaze na zamenu iz Splita. Imali smo jednu pedijatricu za stalno zaposlenu, koja nam je došla nakon završene specijalizacije, ali nakon što je platila dug za stipendiju, otišla je raditi u bolnicu, stoga smo u jednom danu ostali bez pedijatra. Sad nam dolazi pedijatar iz Splita, no to nije dugoročno rešenje, cilj nam je imati specijaliste koji žive tu na Braču - rekla je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Dodaje da je problem što stipendija za specijalizaciju košta oko 200.000 kuna, pa je lekari po završetku specijalizacije mogu otplatiti i onda su slobodni.

- U županiji su bili u čudu kada smo ostali bez lekara, no oni odlaze raditi u bolnice. Evo, imamo i radiologinju koja treba u penziju, a ona je spasila ne znam koliko ljudi svojim nalazima i dijagnozama. Ne znam hoćemo li naći zamenu za nju. Lekar iz medicine rada takođe uskoro odlazi u penziju. O tome treba razmišljati - istakla je.

Kao još jedan problem navela je i nedostatak heldroma u Braču.

- Na ovom delu Brača nemamo heldrom. Donedavno nam je helikopter sletao na fudbalsko igralište, što nije u skladu sa zakonom. Sada, da nam se dogodi hitan slučaj i da pacijenta treba prevesti u Split, Hitna prvo mora da prevede pacijenta kolima na aerodrom u Bol. To je 20 minuta vožnje, a te minute mogu biti ključne. Stalno smo u kontaktu sa Županijom oko heliodroma, želimo da nam pomognu jer nemamo dosta sredstava. Heliodrom bi bio spas za Supetar i okolne opštine jer kad je jaka bura, gliser Hitne ne može voziti - naglasila je Marković.

Navela je slučaj trudnice koja je rodila u helikopteru zato što se išlo na heldrom na drugi deo ostrva.

- Ključna stvar je u stipendiranju novih lekara koji bi trebalo da budu vezani za neke destinacije jer u ovom slučaju će svaki lekar uvek birati veći grad, pa ostaje pitanje što će se događati s otstrvima. Zaključno, nakon svega, mogu reći da ima problema, ali i da je situacija na Braču još super u poređenju s ostalim ostrvima. Nama je i Split još najbliži. Što je s drugima, poput Hvara, Visa - zaključuje na kraju Marković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA