Novi vandalski napad na srpsku crkvu u Hrvatskoj: Demolirana porta, ispred ulaza ostavljen izmet

Linta poziva hrvatsku policiju da hitno sprovede istragu, pronađe i kazni odgovorne za bezumni napad na pravoslavnu crkvu u Vrginmostu.

  • 9
Manastir, krst, crkva

Foto-ilustracija: Shutterstock

U mestu Vrgin most na Kordunu u Hrvatskoj počinjen je novi vandalski napad na crkvu sabora srpskih spaitelja, saopštio je predsednik Saveza srba iz Regiona Miodrag Linta. 

U noći između 13. i 14. juna nepoznati počinioci su ušli u portu crkve i polupali granitne ploče za oblaganje zidova, mozaik i gazišta za stepenište koji su dopremljeni dva dana ranije i bili su spremni za ugradnju.

U prethodnom periodu crkva je, kako podseća Linta, više puta bila meta vandala, pljačkanja i skrnavljenja (provaljena vrata i ukraden alat za izgradnju crkve, pronađen ljudski izmet ispred crkve...), saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Ovaj slučaj najbolje govori o ugroženosti pravoslavne baštine i vjerskih objekata u Hrvatskoj i njim se šalje zlokobna poruka preostalim Srbima u Vrginmostu i šire da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, upozorio je Linta.

Linta poziva hrvatsku policiju da hitno sprovede istragu, pronađe i kazni odgovorne za bezumni napad na pravoslavnu crkvu u Vrginmostu.

Skandalozno je da nakon 26 godina od završetka rata u Hrvatskoj i dalje dominira mržnja i netrpeljivost prema Srbima i svemu srpskom.

Hrvatska vlast svojim ćutanjem i nečinjenjem podstiče ekstremiste da nastave sa skoro svakodnevnim fizičkim i verbalnim nasiljem prema Srbima.

Jasno je da za Srbe u Hrvatskoj ne važe Ustav, zakoni i međunarodne konvencije i da se oni građani trećeg reda.

Navedeni vandalski napad je sramota međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, koja još uvek ćuti i toleriše fizičke napade na Srbe, srpsku imovinu, kao i na Srpsku pravoslavnu crkvu, dodaje Linta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    14. jun 2021 | 22:31

    To je kultura "njihove lepe", sta reci?, vreme ce pokazati gde je kome mesto. Zna se ko sudi i kaznjava.

  • Бода

    14. jun 2021 | 23:17

    Још је Бизмарк рекао да су кроати шупак Европе. Па знао је све о њима! Ипак, велики Дучић и Живојин Мишић су их најбоље описали!! Немци их се гаде, шта рећи више !?

  • Vitez Koja

    14. jun 2021 | 22:44

    Ozbiljnih bolesnika ima i veoma glupih ljudi.Verovatno taj koji je to uradio sebe smatra velikim vernikom, hrišćaninom( tako to ide), a onda ostavlja izmet na ulazu u hrišćanski hram i demolira portu verovatno sa Hristovim ikonama.Ljudska glupost je zaista neograničena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA