Bosanka Maida dobila "zelenog Nobela": Nagradu virtuelno uručila Džejn Fonda

- Izgubila sam posao, izgubila sam prijatelje, moju ćerku su maltretirali u školi. Lagala bih kad bih rekla da je bilo lako, ali radila sam to uprkos svemu - rekla je dobitnica nagrade

  • 1
Maida Bilal Foto: Istagram/maida.bilal

Maida Bilal je sa grupom žena iz svog sela više od 500 dana branila mesto planirane izgradnje male hidroelektrane na reci Kruščici. Njena grupa bila je psihički i fizički maltretirana, ali je na kraju uspela da se izbori za poništavanje građevinskih dozvola.

40-godišnja Bilal je zbog svoje borbe dobila Goldmanovu nagradu za životnu sredinu 2021. godine, poznatu kao "zeleni Nobel", prenosi Index.

- Branili smo reku 503 dana, 24 sata dnevno. Ako zatreba, čuvaćemo je još 5.300 dana - rekla je Bilal za Rojters.

Meštanke su u leto 2017. sprečile prelazak mašina preko drvenog mosta do gradilišta buduće male hidroelektrane, navodeći da bi njena izgradnja uništila okolinu. Bilal je rekla da ih je policija prisilno sklanjala s mesta gradnje.

Nakon godinu i po borbe vlasti su poništile građevinske dozvole, a most je dobio novo ime, po ženama koje su se borile za spas reka, pa se sada zove Most hrabrih žena Kruščice.

- Izgubila sam posao, izgubila sam prijatelje, moju ćerku su maltretirali u školi. Lagala bih kad bih rekla da je bilo lako, ali radila sam to uprkos svemu. Imam ćerku i ne želim da se ona kao odrasla suoči s istim problemom kao i njena majka - rekla je Bilal.

Nakon rata 1990-ih Bosna i Hercegovina, poznata po rekama koje teku slobodno u planinama i netaknutoj prirodi, doživela je procvat izgradnje brana - s 454 mini hidroenergetska projekta koji su izgrađeni, planirani ili u procesu gradnje. Nadležni navode da je to deo plana zemlje za proizvodnju više energije iz zelenih izvora.

Ovogodišnja dodela nagrade održala se virtuelno 15. juna, a ceremoniju je vodila Džejn Fonda. U svečanosti su učestvovale mnoge druge poznate osobe, poput muzičara Lenija Kravica i glumice Sigurni Viver.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA