≫ 

Potresne scene ispred kuće u Podgorici: Uhapšen otac dvoje dece, mališani vrište, neće kod majke?

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obavestilo je javnost da je u okviru svojih nadležnosti preduzelo sve raspoložive mere, kako za zaštitu prava i dobrobiti dece, tako i radi utvrđivanja odgovornosti svih učesnika ovog događaja i o tome će povratno izvestiti javnost

  • 14
Podgorica deca hapšenje oca

Printskrin: Instagram

Društvenim mrežama šire se snimci potresnih scena, koje su navodno zabeležene juče u Podgorici, prilikom hapšenja oca dvoje maloletne dece.

Na snimcima se vidi kako policajci odvode oca i stavljaju ga u maricu, dok deca vrište za njim i pokušavaju da ga odbrane od policije.

Kako prenose crnogorski mediji, radnici Centra za socijalni rad Podgorica su decu protiv njihove volje nameravali da predaju majci.

Na licu mesta bio je i veliki broj ljudi, a potresne scene napravile su komšije.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by nvo_budimo_humani (@budimo_humani_cg)

 

MFSS: Preduzete mere, ne objavljujte video sadržaje

 

Povodom nemilog događaja koji je postao viralan i kojim se, nažalost, na najgori način krši pravo na privatnost dece koja je zagarantovana kako zakonima države Crne Gore, tako i UN Konvencijom o pravima deteta, čija je potpisnica i naša država, oštro osuđuje postupanje svih odraslih učesnika u ovom događaju, kako službenih lica, tako i građana, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

- S tim u vezi, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obaveštava javnost da je u okviru svojih nadležnosti preduzelo sve raspoložive mere, kako za zaštitu prava i dobrobiti dece, tako i radi utvrđivanja odgovornosti svih učesnika ovog događaja i o tome će povratno izvestiti javnost - ističe se u saopštenju MFSS, prenose Vijesti.

Oni su dodali da je dobrobit i zdravlje dece prioritet svih prioriteta i da svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležni za postupanje prema deci moraju biti svesni toga.

- Ovom prilikom pozivamo sve zaposlene u Centrima za socijalni rad, ali i sva ostala lica, da u postupanju prema deci budu naročito pažljivi i obazrivi. Takođe, Ministarstvo apeluje na javnost da je zaštita najboljeg interesa dece prioritet celog društva i da se video sadržaji na kojima se vide deca ne objavljuju po društvenim mrežama, jer se deca time dodatno viktimizuju, krše njihova prava i ugrožava dobrobit - zaključuje se u saopštenju MFSS.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by nvo_budimo_humani (@budimo_humani_cg)

 

Pokrenuta peticija za vraćanje dece ocu

 

Građani su pokrenuli onlajn peticiju za Hitan postupak vraćanja dece ocu.

U obrazloženju peticije se navodi da je majka napustila decu dok su bili mali, otišla sa drugim čovekom, bez dana uplate alimentacije, prenosi Cdm.me.

Otac je, kako kažu, omiljen u komšiluku, vredan i sekao je drva da bi prehranio porodicu. Zbog te radnje je osuđen na mesec dana zatvora, uhapšen naočigled dece, a na ovaj način socijalna služba oduzima decu.

- Devojčica je uspela da pobegne i sakrila se u kuću kod komšije koji nije dozvolio da je odvedu, a dečaka su poveli. Molim Vas da potpišete i da pokušamo svi zajedno da ih spasimo i ublažimo traume ovoj deci - piše u obrazloženju peticije.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by nvo_budimo_humani (@budimo_humani_cg)

 

Glavni grad: Nadležni organi da svoje odluke sprovode uzimajući u obzir najbolji interes dece

 

Povodom objava na društvenim mrežama, u kojima se zbog intervencije Centra za socijalni rad i Uprave policije u vezi sa oduzimanjem prava na roditeljsko staranje jednom našem sugrađaninu, građani pozivaju na okupljanje u 17 časova ispred upravne zgrade Glavnog grada, obaveštavamo javnost da rad pomenutih institucija nije u našoj nadležnosti, saopšteno je iz Glavnog grada Podgorica.

- Porodični zakon Crne Gore, između ostalog, uređuje, odnose roditelja i dece, porodični smeštaj, izdržavanje, te postupke nadležnih organa u vezi sa porodičnim odnosima, a resorno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i ustanove koje ono osniva, u ovom slučaju Centar za socijalni rad, sprovode odredbe ovog zakona. Glavni grad, ne ulazeći u karakter konkretnog slučaja, apeluje na sve nadležne organe da svoje odluke sprovode uzimajući u obzir najbolji interes dece - navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Video: Socijalne radnice na silu vukle dečaka (14) iz kuće u kojoj živi sa bakom i sestrom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    18. jun 2021 | 15:45

    Ovde se ne radi o dobrobiti dece jer da na decu misle ne bi ih dali majci! Vidite li vi da deca ne zele kod majke da idu? Da je ne vole?ta zena ih je ostavila i sad se nasla pametna da dodje! Vratiti decu ocu pod hitno ako iole mislite o njima!

  • Ana

    18. jun 2021 | 15:06

    Sta se radi majko moja mila..jel ovo posao socijalnog radnika..ko nam to radi sa decom 😭 ovo je tuga, trauma, povreda decijeg prava, psihicko, fizicko i mentalno zlostavljanje...za svaku osudu!!!ovo ako pridje nezkaznjeno nemam reci..vratite decu ocu!!!!

  • Dragutin

    18. jun 2021 | 15:06

    Ovo se zove majkom sto vuce djecu po putu da ima drzave ovu bi razapeli a ne joj djecu dali to jedino kod nas moze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA