• 4

Oglasile se službe povodom hapšenja oca u Podgorici: Ispitaće se detalji, najvažniji je interes dece

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da će tražiti od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti svih službenika

  • 4
Podgorica deca hapšenje oca

Printskrin: Instagram

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore oglasilo se povodom jučerašnjeg privođenja oca dvoje maloletne dece iz Podgorice. Oni su apelovali na nadležne organe da iskoriste sve zakonske mogućnosti i da se u interesu dece omogući izlazak na slobodu njihovog oca.

- Ovom prilikom apelujemo i na roditelje da poštuju sudske odluke i da pred sobom imaju samo i isključivo interes svoje dece - navodi se u saopštenju MUP-a.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da će tražiti od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti svih službenika.

- Oštro osuđujem postupanje svih: policijskih službenika, roditelja, sudskog izvršitelja (koji, koliko sam upoznat, nije bio prisutan, a morao je biti), Centra za socijalni rad i tražiću od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti svih njih - poručio je Odović.

Iz MUP-a napominju da privedeni otac dece u kontinuitetu nije postupao u skladu sa rešenjem kojim se majci omogućava da, na svojoj adresi, nesmetano održava lični kontakt sa decom.

Iz tog resora su istakli da je policija u ovom slučaju postupila zakonito, po hitnom nalogu suda, te da je policija prema nalogu suda postupala isključivo prema ocu, "a nikako i prema deci koja su bila na licu mesta".

- U ovako osetljivim situacijama, nije dovoljno postupati samo zakonito, već nužno sa posebnom senzibilnošću i humanošću - zaključuju iz MUP-a.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by nvo_budimo_humani (@budimo_humani_cg)

Spajić posetio decu

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić obišao je decu čiji je otac priveden.

- Deca su dobro - što je najbitnije - stručna služba i psiholog su odradili svoj deo posla, a i ja sam morao da ih lično posetim da se u to uverim. MFSS će obezbediti da se dobro odmore u dečijem odmaralištu u Bečićima - objavio je Spajić.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić zatražio je od zamenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju bilo kog lica počinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, pišu Vijesti.

Apelovao je na javnost, medijske radnike i sve građane da zaštite identitet učesnika ovog postupka i da deljenjem snimka na društvenim mrežama, odnosno otkrivanjem identiteta porodice ne doprinose ugrožavanju prava dece.

UNICEF: Najbolji interes deteta da uvek bude prioritet

Iz UNICEF-a su saopštili da su duboko zabrinuti zbog nedavnih medijskih izveštaja koji "pokazuju patnju dece ispred njihovog doma u Podgorici".

- UNICEF poziva nadležne institucije da pod hitno poboljšaju koordinaciju i saradnju između sudstva, policije i centara za socijalni rad i osiguraju da se sprovode adekvatne profesonalne pripreme i planovi kako bi svaka akcija koju država preuzima bila vođena najboljim interesom deteta. Tretman po meri deteta mora da se obezbedi u svim slučajevima kako bi se sprečila dalje traumatiranje dece - navodi se u saopštenju.

Kazali su da je UNICEF spreman da pruži podršku Vladi u tim naporima. Pozali su građane, a posebno medije, na poštovanje digitalnih prava dece, njihove privatnosti i dostojanstva.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by nvo_budimo_humani (@budimo_humani_cg)

Oglasila se i direktorka Centra za socijalni rad u Podgorici

Direktorica Centra za socijalni rad Podgorica Marija Popović kazala je da je pokrenuto pitanje odgovornosti zbog postupanja socijalnih radnika u slučaju dvoje dece koja su oduzeta od samohranog oca nakon njegovog jučerašnjeg hapšenja.

Kako je kazala Popović, na snimku se ne vidi da službenica Centra za socijalni rad vuče decu, piše CDM.me.

- Pokrenuto je ipak pitanje odgovornosti, detalje ne možemo iznositi - objasnila je Popović, koja je kazala i da su dvoje dece “na sigurnom”.

Popović je kazala da nisu imali sve detalje u vezi sa postupkom njihovih službenika i da je reč o izvršenju sudske presude.

- Kada su izašli na teren nisu imali ingerencije da zaustave izvršenje presude - kazala je Popović.

Ona je na pres konferenciji javnost obavestila i da socijalna inspekcija proverava čitav slučaj.

Podsetimo, društvenim mrežama počeli su da se šire snimci potresnih scena, koje su navodno zabeležene juče u Podgorici, prilikom hapšenja oca dvoje maloletne dece.

Na snimcima se vidi kako policajci odvode oca i stavljaju ga u maricu, dok deca vrište za njim i pokušavaju da ga odbrane od policije. Kako prenose crnogorski mediji, radnici Centra za socijalni rad Podgorica su decu protiv njihove volje nameravali da predaju majci.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveta

    Da, policija je postupala u skladu sa zakonom prema ocu,ali je bila u obavezi da zastiti decu od nazilnickog ponasanja "majke".Oni su to mirno gledali i jos pomagali..Dok decak vristi iz auta u koji ga je na silu ubacila...... ./tesko mi je da izgovorim ko/ prilazi mu policajac i da bi ga smirio govori mu "smiri se vodimo te kod tate".Da njenim autm zato ga je na si lu ubacila.Sramota,uzas.I na kraju,gde je sudija izvrsitelj.Sve sto je uradjeno je u suprotnosti sa zakonom

  • Micko

    Mislim da je ovaj ministar trebao da posalje strucnu sluzbu i psihiatre kod sudije koji je doneo takvu odluku ,da decu odvode nasilno kod majke , kakva je to majka deca ne zele kod nje..

  • Krle

    Ispitace se detalji i bice " pojeo vuk magarca".Vrana vrani ne vadi oci.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima